ПИЦИНЕ ВОДЕ


РУДО– На десетак километара од Рудог према Вишеграду поред регионалног  пута налази се чесма  са необичним именом – Пицине воде.

Многи путници у аутомобилима одморе ових дана на паркингу поред чесме и допуне своје резерве водом са ове чесме загледајући пажљиво натпис на бетону.

Извор Пицине воде 

Историчар Предраг Остојић из Рудог каже да је натпис над извором из новијег времена и да је први пут  каптиран 1904. а не 1903. како пише на плочи.

`Извор су први пут уредили градитељи ускотрачне пруге од Бродара  до Рудог  двије године прије  званичног отварања овог жељезничког правца када је изграђена и прелијепа зграда Жељезничке станице Увац, која је умањена копија станице у Бечу. Тим је аустроугарска монархија жељела да фасцинира Србију јер је и Увац био погранично мјесто. Води је дат назив `Франц Фердинанд`о чему своједоче и старе фотографије. На плочи је писало да је отворена 18.августа 1904. године ` истиче Остојић.

Натпис из 1904. Фердинндова вода 

Никоме у Рудом није јасно ко је први написао да је то Пицина вода, односно Пицине воде како то данас пише на камену изнад чесме.

Руђани причају да су радници Комуналног предузећа, односно водовода,  у овом малом градићу прије последњег  рата били обавезни да у Сарајево шаљу узорке воде са  свих јавних извора на територији општине.

По квалитету воде, рекла је анализа, стално се истицао извор звани Пицине воде.

Онда је неко, да ли на основу анализе или по свом нахођењу или искуству  рекао да је ово мушка вода, прави афродизијак,  па је натпис изнад ње  добио на тежини а њена популарност порасла.

За сваки случај 

Кад смо питали путнике да ли вјерују у ову тврдњу и да ли су зато застали и напили се воде са Пициног извора одговорили су да ће о томе моћи тек касније да  дају одговоре.

Било како било мало ко прође поред извора да не наточи боцу воде. За сваки случај.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!