ПАСУЉ СЕ ЈОШ УВИЈЕК СУШИ НА РОЗГАМА


ВИШЕГРАД – Јесен је мало поранила у село Гостиљу код Вишеграда.

У породици Јоксимовић , како овдје кажу, срађују љетину  и обављају послове за ово доба године као што је косидба, трпање сијена и брање шљива.

Домаћица Милојка је била задужена да и ове године произведе довољно пасуља за зимницу , који је омиљено јело сеоских породица.

Милојка Јоксимовић

`Посије се као међуклутура, редовно се окопава и плијеви од корова, онда  се, у ово вријеме  чупа и ставља на розге са махунама да се добро искуше. По  сунчаном дану на ливаду разастемо  стару поњаву  и пасуљ се млати тољагом како би се одвојили плодови од махуна. Након тога се разијева како би се одстранили остаци од махуна и стабла биљке, ` испричала је Јиксимовићева.

Она каже да за сваки случај сије неколико врста пасуља, сјеме жутог, обличка,  шареног, тетовца и оног, како вели, шатираног.

Неколико розги са махунама и стабљиком пасуља је поредно поред кућа на ливади а у њиви је остало још оног који није сазрио.

Розге

Поновила нам је и неколико начина по којима су `планинке`, домаћице задужене у сеоским задругама, деценијама припремале јела од пасуља.

`У посним данима смо спремали  папулу и пребранац а кад је `мрсак` онда се додају сува свињска ребра, сланина и други зачини. За сеоске мобе приреман је у великим казанима, `прича Милојка.

Јоксимовићева каже да је ће ове године за зимницу бити обезбјеђено  око 60 килограма квалитетног пасуља.

Село Гостиља смјештено је у подножју брда Велики Гостиљ на коме у природном станишту расту стабла Панчићеве оморике.

Р. ТАСИЋ

`

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!