ПАРТИЗАНИ И АНТИФАШИСТИ ОБИЉЕЖИЛИ ДАН ФОРМИРАЊА ПРВЕ ПРОЛЕТЕРСКЕ БРИГАДЕ


РУДО – У Рудом је, код споменика Првој пролетерској ударној бригади НОВ-а Југославије, пригодним скупом обиљежена 75. годишњица  од формирања ове прослављене партизанске јединице. Данашњи датум је у бившој Југославији био држани празник –  Дан ЈНА.

Словенац Албин Пиберник је на овом скупу био једини  учесник строја у Рудом, 22.децембра 1941.године, кад је смотру извршио и рапорт од политичког комесара новоформиране бригаде  Филипа Кљајића Фиће  примио  врховни командант Тито.

„ Сјећам се кад смо стали у строј да је у пратњи Кљајића и других другова дошао Тито. За нас је то било величанствено и никад то не могу заборавити. Приликом смотре није био командант бригаде Коча Поповић, „ сјећа се Пиберник.

Он каже да је скоро сва његова породица била у партизанима јер су их Нијемци на почетку рата протјерали из Словеније у Србију, у ужички крај.

У Рудом су били и партизани и антифашисти из скоро свих земаља бивше Југославије а највише је било Бошњака.  Вијенце пред споменик положили су бивши борци НОР-а или њихови следбеници из  Бања Луке, Сарајева, Горажда, Вогошће, Мостара, Љубљане и Београда.

Предсједник Секције бораца Прве пролетерске бригаде из Београда пуковник ЈНА Зденко Дупланчић  рече да је овдје најмлађи а има пуних 87 година.

„ У Секцији нас је још 20 бораца из ове славне бригаде али једино ја редовно  долазим јер су остали лошијег здравственог стања, „ рекао је Дупланчић.

Учесник НОБ-а, борац Озренског партизанског одреда, окићен одликовањима и значкама Салко Ризвић  из Сарајева поручује да је ово прилика да се освјеже сјећања на дане антифашистичке борбе и да се омладини објасни за шта су се партизани борили.

Организатор окупљања бораца НОР-а у Рудом је неколико година професор Благоје Церовић који објашњава да су пролетери и њихови потомци долазили на овај датум код споменика и у току прошлог рата.

„Послије Дејтона посјете су организованије и масовније а поред скупа код споменика обавезан је и одлазак на Партизанско гробље у Рудом“, каже Церовић.

У строју у Рудом проликом формирања у Првој пролетерској бригади  била су четири батаљона из Србије и два из Црне Горе. Међу њима је био само један муслиман.

Музејска збирка ратном путу Прве пролетерске бригаде у Рудом је сачувана али је споменик Титу, рад академског вајара Антуна Аугустинчића продат у току протеклог рата  Отпаду „Синма“ у Ужицу.

 

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!