О ЗАБОРАВЉЕНОМ СРПСКОМ ОБИЧАЈУ


ВИШЕГРАД – Многи стари , лијепи српски обичаји су се постепено гасили и нестали.

Томе су допринијеле и власти у бившој Југославији послије Другог свјетског рата, младе генерације су старе обичаје сматрале превазиђеним и заосталим а црква није имала снаге да их одржи у народу.

О једном од заборављених обичаја причао нам је  хаџи Будимир Баранац из Вишеграда  који се сјећа и причања старијих али и оног што је давно доживљавао.

`Обичај је био да  на православни празник Ваведење Пресвете Богородице, који је прославља 4. децембра, у храм Успенија Пресвете Богородице у Добруну, на свету литургију дођу све младе које су се удале те године, ` испричао је Баранац.

Будимир Баранац

Оно што је занимљиво обичај је налагао да литургији присуствују у вјенчаницама, веловима, које су имале на дан вјенчања у цркви.

Ово нам је потврдила и старица Загорка Тасић из Босанске Јагодине која каже да је и сама учествовала у овом обичају те године кад се удала.

Прича о младама и веловима на Ваведење испричана је на дружењу чланова Братства Тасића у току  крсне славе храма Христа Спаситеља  Нерукотвореног лика Исуса Христа  у селу  Бијела 29. августа ове године .

Црква брвнара у селу Бијела

На овом скупу потекла је и иницијатива да се стари обичај обнови и да на се  Ваведење, ове или неке наредне године, позову младе  у храм и на свету литургију и да буду у свадбеним веловима.

У Братству Тасића  сматрају да би се тај обичај одржао у посебној и свечаној атмосфери с обзиром на љепоту цркве брвнаре и пејзажа у коме је саграђена.

Р. ТАСИЋ  

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!