ОТКРИВЕНИ ТЕМЕЉИ ГОРАЖДАНСКЕ ШТАМПАРИЈЕ


Ново Горажде – У порти храма Светог Ђорђа у Доњој Сопотници у Новом Горажду завршена су археолошка ископавања  на мјесту старог конака гдје се према досадаашњим  претпоставкама налазила Горажданска штампарија која је штампала богослужбене књиге од 1519.до 1523.године.

Археолози из Бијељине и Требиња су откопали зидине старог конака  и други археолошки материјал  који, уз налазе досадашњих истраживања, потврђује да је ту био православни манастир у оквиру кога је четири године била и штампарија.

Директор Музеја Херцеговина Ивана Грујић је истакла да се овдје ради о средњовјековном манастирском комплексу у коме је, у једном његовом дијелу, била смјештена штампарија.

„ Сама зграда штампарије није постојала као засебна институција него је била смјештена у манастирски конак“, додала је Грујићева.

Поред зидова конака са двије засебне просторије откривена је и средњовјековна керамика и 12 гробних мјеста са скелтима.

„У три гроба су пронађени гробни прилози у једном два дугмета која се у литератури зову пуце и која су се користила на тадашњој ношњи а један скелет је имао остатке одјеће од веза  са златним нитима“, навела је Грујићева, директорица Музеја Херцеговина који је организовао археолошка испитивања у порти храма.

Милијана Окиљ из Завода за  заштиту културно-историјског наслеђа Републике Српске каже да ће се одмах након завршетка ископавања обавити превентивна заштита археолошких остатака како не би били оштећени у току зиме а онда следи конзервација.

„ Кроз пројекат изградње Музеја горажданске штампарије ти откривени дијелови зидова и осталог  ће се уклопити у његову градњу, „ нагласила је Окиљева.

Свештеник храма у Доњој Сопотници Михајло Андрић је пресрећан што се коначано присупило истраживањима у овом комплексу изнад кога се на брду налазио и средњовјековни град.

„Захвалани смо свим оним који су учестовалааи у пројекту а тек престоје радови у порти цркве“, рекао је Андрић.

Планирано је да се Музеј Горажданске штампарије  изгради до 2019.године када ће бити обиљежено 500 година од њеног оснивања .

У овој штампарији, другој послије оне на Цетињу на Балкану, штампане су ћирилицом књиге Службеник гораждански 1519, Псалтир гораждански 1521. и Молитвеник гораждански 1523.године

Ову штампарију основао је Божидар Горажданин који је „из Млетака“ набавио штампарскуу опрему .

Послије четири године штампарија је пренијета у Трговиште у Румунији гдје је наставила са радом.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!