ОТВОРЕНО 23. ЛИКОВНО САБОРОВАЊЕ У ВИШЕГРАДУ


ВИШЕГРАД – У Градској галерији у Вишеграду вечерас је , традиционалном прозивком  25 ликовних стваралаца из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Шведске, Бугарске, Канаде и Русије, почело 23. Саборовање ликовних умјетника.NACELNIK

Саборовање је отворио сликар, организатор овог и свих досадашњих окупљања умјетника у граду на Дрини и Рзаву, Хаџи Бранко Никитовић.

„ Срећан сам јер су се припреме за овај скуп исплатиле. Опет је саборовње најмногољудније, учесници су из седам земаља, међу њима су и у ликовном свијету позната имена сликара и графичара и шта више рећи. Биће, сигурно доста квалитетних умјетничких дјела за богату ризницу Градске галерије, „рекао је Никитовић.otvaranje 23 saborovanja

Поздрављајући умјетнике начелник општине Вишеград Славиша Мишковић је рекао да у овом сазиву види нека лица која су ратне 1993.године, уз помоћ блаженопочившег митрополита Николаја, тадашњег предсједника општине Брана Савовића и Бранка Никитовића основали ликовну колонију у Вишеграду.

„ Саборовање је низ година имало републички карактер али ево ове године његов генерални покровитељ је општина Вишеград која је смогла снаге да настави његову  умјетничку нит и то онако како како овој културној манифестацији и приличи, „ додао је Мишковић.

Сликар Драго Вучић из Билеће каже да је заједно са Браниславом Ковачевићем успио досад да највећим дијелом ослика цркву манастира Светог Николе у Добрунској Ријеци и да ће ове године овај посао бити коначно завршен.

„Ово ми је осми пут да учествујем ана Саборовању у Вишеграду и срећан сам да ћу радити са старим познаницима и новим колегама, „ нагласио је Вучић.

Сликар Мишо Вемић из Никшића каже да ће ове године покушати да слика још боље слике него на прошлом саборовању.

„Ако би се умјетник понављао то више нити би био умјетник нити би његово дјело било дјело, „ закључио је Вемић.saborovanje 23

На 23. Сабору ликовњака учествују Здраве Мирчета из Шведске, Николај Русв и Mарина Максимова Матева из Бугарске, Ђуро Лубарда из Канаде, затим Алиса Генадиева и Марија Викторовна Сигова из Русије.

Туу су и Биљана Вуковић, Весна Марковић, Дана Врховец, Томислав Петровић, Сенка Михајиловић, Јелена Симовић, Драган Бартула, Радомир Верговић и Обрад Јовановић из Србије.

Из Црне Горе су Мишо Вемић и Славица Мијовић.

Умјетници из Републике Српске су Ракита Михаило, Љубо Павић, Тања Пикула, Дражен Милић, Бранислав Ковачевић, Дејан Ковачевић, Драго Вучић, Срђан Ћеранић, и Хаџи Бранко Никитовић.

Радни дио Саборавања почиње сутра након добијања благослова умјетницима у манастиру Добрун.

Саборовање траје до 27.августа ове године.

 

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!