ОТВОРЕНИ „ВИДАКОВИЋЕВИ ДАНИ“ У РУДОМ


РУДО – „Милош нас је на неки начин призвао овдје у Рудо на 102 године од његове смрти а ми смо се одазвали да не би потврдили да смо народ који брзо тоне у заборав према својим великанима“, рекао је на отварању 17. „Видаковићевих дана“ предсједник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић.

Он је навео да је Видаковић био пјесник модерне сензибилности, на трагу нове поетеике тог времена иако му прва књига „Царских сонета“ носи име као и дјело Јована Дучића због чега су многи смартали да је под његовим утицајем.

„ Рекао бих прије да је Видаковић био под утицајем Јована Скерлића који је указивао на национални дух али српска књижевност га слови као модерног пјесничког ствараоца“, додао је Андрић.

Начелник општинског одјељења за привреду Драган Јовановић је подсјетио да је Милош Видаковић рођен у Штрпцима, да је био савременик и пријатељ Иве Андрића.

Пјесму прерано преминулог пјесника „Пада снег бео“ говорила је глумица Лидија Вукићевић која је рекла да је дипломирала на поетици и цијели живот се њом бавила.

„Покушавам да пјесму преточим у прозу, у причу што сам донекле успјела са Видаковићевим литерарним остварењима и била сам пресрећна што сам о том великом човјеку и ствараоцу говорила у његовом родном граду“,

Предсједник жирија пјесничког конкурса „Видаковићевих дана“ Мирко Иконић је прочитао да је  прва награда  припала пјесми „Загонетка“ аутора Миланке Кузман из Добоја, друга је додјељена пјеснику Љубиши Красићу из Прокупља а трећа писцу Јасмини Малешевић из Београда.

Другонаграђени Красић је рекао да је да пише више од двадесет година, уређивао је књижевне часописе у свом граду и да је ово само једна од награда које је добио на сличним конкурсима.

Награђене пјесме аутора који нису били на свечаној академији прочитали су водитељи Јована Лазовић и Драшко Спасојевић.

У културно –умјетничком дијелу програма учествовао је хор „Свети краљ  Владислав „ из Пријепоља, Етно група „Просвјета“ из Рудог а глумица Лидија Вукићевић говорила је дијелове из монодраме „Истина“.

Прије свечане академије отворена је и изложба слика радова полазника Школе иконописа  при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“ из Источног Сарајева .

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!