ОТВОРЕНА СЕЗОНА НА `ШАРГАНСКОЈ ОСМИЦИ`


МОКРА ГОРА – Овогодишња сезона у Туристичко-музејском комплексу `Шарганска осмица` у Мокрој Гори почела је симболично поласком старог воза са ове до жељезничке станице Јатаре.

У возу су били ученици једне основне школе код Новог Сада , туристи из Кине али други путници и љубитељи ускотрачних пруга.

На Жељезничкој станици Јатаре 

Шеф за саобрајаћ на `Шарганској осмици` Жељко Шпијуновић каже да се из године у годину повећава интерес за вожњу старом `ћирином` композицијом у којој су вагодини стари и стотину година.

`Имамо најављене туристичке групе из Русије, Кине, Јапана, затим Њемачке и других европских и азијсих земаља`, додаје Шпијуновић.

Посебна атракција за туристе је вожња музејском композицијом  од Мокре Горе до Вишеграда гдје се путује живописним кањоном Рзава и пролази поред манастира Добрун из 13 вијека.

` За вожњу воза `Носталгија` до Вишеграда имамо доста резервација туриста, најављено је десетак вожњи а планирамо и саобраћај возова на принципу закупа, ` истиче Шпијуновић.

Цијена закупа воза од Мокре Горе до Вишеграда, на траси дугој око тридесет километара , ако га вуче локомотива парњача, је 2.400 а ако вози дизелка  онда је 1.400 КМ.

Појединачна цијена  карте вожње  на `Шарганској осмици` за одрасле особе је 13 КМ за за дјецу од шест до 14 година  упола мање.

Јатаре 

Првим возом у овој сезони возила се и Наталија Ивљева из Москве која је одушевљена и возом али и крајевима кроз које он пролази.

`Предивни су предјели али и људи које смо сусртали а видјели смо и село режисера Емира Кустурице`, рекла је Ивљева.

Ученик Стафан Илић каже да је лијепо возити се старим возом али му смета што су сједишта од дрвета.

Његов друг Марко Дамјановић истиче да је из воза видио планине којих нема у Војводини, затим манастир али и доста потока, како каже , који падају са брда.

Старим возом је прошле године на `Шарганској осмици` превезено више од 80.000 туриста.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!