ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА `СТАЗЕ, ЛИЦА, ПРЕДЕЛИ`


ВИШЕГРАД – У Градској галерији у Вишеграду вечерас је отворена изложба склуптура ликовног умјетника Јелене Божовић Ђорђевић  под називом `Стазе, лица предели`. Изложбу је прогласио отвореном директор галерије Славко Тушевљак.

`Ђорђевићева је као умјетник ушла у психолошку дубину личности и њеног карактера , негдје и толико јако да се као код портрета Иве Андрића осјети његова мисао, ` рекао је Тушевљак  на отварању ове  изложбе.

Тушевљак отвара изложбу

`Јелена је недавно имала изложбу у Београду и нас у Вишеграду је почаствовала да видимо дио њеног богатог стваралаштва зашто јој је културна јавност овог града веома захвална што се види и по одизиву грађана , ` додао  је Тушевљак.

Он је навео да је ово почетак и најава будућих љетних културних догађања у граду на Дрини од којих ће је истако да ће бити  још  изложби као и одржавање  ликовна колонија.

Умјетник и његово дјело 

Ђорђевићев је објаснила да су све фигрре на изложби настале  у последњих неколико година  истакавши лик Иве Андрића, па његових јунака  из романа Ћоркана и Омер пашу Латас, затим глумаца Бате Стојковића, Зорана Радимиловића и Љубе Тадића као и пјесника  Мике Антића и многих других.

`Бавим се фигурацијом од почетка мог умјентичког образовања и фигура ми је била инспирација. Тај циклус са Андрићем на челу настао је и прије понуде да излажем у Вишеграду. Ове личности су донекле утицале на мој развој у умјетничком смислу. Бавим се приказом умјетника у склуптури која је посвећена и њему и његовом дјелу `, навела је Ђорђевићева.

Посјетиоци изложбе

Јелена Божовић Ђорђевић је завршила  Школу за дизајн у Београду а дипломирала је на Факултету примјењених умјетности  на одсјеку за вајарство.

Ово јеј била њена пета самостална изложба.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!