ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ИКОНА


РУДО – У Рудом је отворена изложба слика коју чине радови полазника Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске “Свети Петар Сарајевски” из Источног Сарајева. Ријеч је о умјетничким копијама икона са иконостаса Старе и Саборне цркве у Сарајеву и Манастира Добрун.

На изложби је приказано 20 икона  аутора Дијане Јокановић, Јована Тушевака, Горана Баковића, Драгице Врањеш, па онда Тијане Радовић, Миње Вукмировић и Жељка Бошковића.

Горан Јанићијевић

Посјетиоци су видјелии  и иконе урађене од Јасенка и Андрее Мирнић, Малине Мојсиловић, Божидарке Дробњак као и Весне Станишић, Босиљке Дунић,  Љубише Вулешића Здравка Нинковића.

Аутори икона су и Бранкица Сладоје, Крстина и Мајк  Авлијаш, и Кристина Краљевић.

Изложбу је отворио руђански сликар Радомир Јагодић који је рекао да икону још називају  прозором у вјечност.

„ Изложена дјела  су стварна копија и величином и све су рађене по оригиналном изгледу икона  као што се ради на Западу да би се направила резервна копија овоквог умјетничког дјела и културне баштине једног народа“, додао је Јагодић.

Професор иконописа  Горан Јанићијевић каже да су уконе копиране у односу један према један, истог су формата па су  то  нова умјетничка дјела једног значајног  наслеђа Митрополије дабробосанске.

Радомир Јагодић

„Навјећи дио ових икона се чува у ризници Старе цркве у Сарајеву  а има их неколико и у манастиру Успенија Пресвете Богородице у Добруну као и Саборне цркве у Сарајеву.

Православни центар за младе Митрополије дабробосанске  „Свети Петар Сарајевски“ у Источном Сарајеву  основан је 2016.године  с циљем да првенствено младима помогне у њиховом духовном, културном и социјалном развоју.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!