ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „БЕЛЕЗИ ВЕЛИКИХ ЗЛОЧИНА“


ВИШЕГРАД – У Градској галерији у Вишеграду вечерас је отворена изложба умјетничких дјела  под називом „Белези великих злочина“ коју је галерија организовала са Српском православном црквом и Музејом жртава геноцида из Београда .

Директор овог музеја  Вељко Ђурић Мишина  је рекао да је пројекат, односно изложба настала прије двије године  приликом обиљежавања 75  година од почетка Другог свјетског рата .

Славенка Ковачевић Томић : Рација 

За израду умјетничких дјела за изложбу одабрани су умјетници са убједљивим каријерама иза себе као што су Милић од Мачве, Миленко Михајловић, Славенка Ковачевић Томић, па Драган Чубрић, Зоран Туркан, Весна Тапар  као и Светлана Павловић Џиндо, Драган Ристић, Здравко Мирчета , онда Неђељко Гога, Татјана Пировић, Ристо Милић и Александар Стојановић.

„То је део колекције уметничких радова која су посвећена страдањаима српског народа у 20 веку , Првом и Другом светском рату и ратовима приликом распада Југославије, „ нагласио је Ђурић.

Славко Тушевљак отвара изложбу 

Овој плејади умјетника ускоро ће се  придружити  и вишеградски умјетник  Хаџи Бранко Никитовић.

Он ће нам  направити слику која ће асоцирати на  усташки злочин  над српском нејачи у Старом Броду код Вишеграда  гдје је априла 1942. године побијено више од 6.000 цивила, додао је Ђурић.

Вељко Ђурић и свештеник Драган Вукотић 

Свештеник Драган Вукотић је навео да ова изложба подсјећа да се не смију заборавити злочини над српским народом и да се стално треба сјећати наших предака који су страдали мученичком смрћу.

Посебно ме радује да је Ђурић први пут обишао мјесто српског страдања – комплекс у Старом Броду гдје смо се договорили како ћемо убудуће сарађивати и око овог пројекта, „ истакао је Вукотић.

Са отварања изложбе 

Директор Градске галерије Славко Тушевљак је подсјетио да је ова установа у овој години организовала осам различитих изложби.

Р. ТАСИЋ    

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!