ОТВОРЕНА “ВИШЕГРАДСКА СТАЗА” – ЋУТАЊЕ ЈЕ СИГУРНОСТ А ГОВОРЕЊЕ СЛАБОСТ


 

 

ВИШЕГРАД ”  Иво Андрић је пут поред знакова, отмен, свечан и просвјећен, тај нови озарени тако објашњив сусрет са људима  који пате, страдају и мрзе, воле, пркосе, побјеђују и памте, “ рекао је у традиционалној Бесједи о Андрићу  на отварању “Вишеградске стазе” књижевник, академик Миро Вуксановић из Београда.

За Вуксановића је Андрић сусрет са мостовима између страна свијета , човјека и човјека, дана и ноћи, прошлости која постаје дио нас и оних што ће после нас доћи, са предјелима што боље памте мач или метак од бијелог јутра.

Андрић је одјек мудрости и моралног искуства, истине да је једноставност савршено казивање, лозинка да је у ћутању сигурност а говорење слабост, ” нагласио је Вуксановић.

Бесједа о Андрићу 

И начелник општине Вишеград Младенн Ђуревић је истакао Андрићеву мисао да је најбоље ћутати и додао да се треба  напајати  пишчевом издашном и ненаметљивом мудришћу  и умјетничком љепотом.

Све зато што његово дјело једнако траје и трајаће међу људима његовог духовног завичаја  док је тих људи и њиховог језика, ” додао је Ђуревић.

У име једног од организатор “Вишеградске стазе” СКПД “Просвјета” књижевник и члан њеног  Главног одбора Миленко Јевђевић  је подсјетио да је друштво формирано још 1902. године с циљем да сачува и оснажи културни , духовни и национални идентитет  српског народа и да траје више од једног стољећа .

Хор и Катарина Тасић

На свечаној академији у Дому културе овогодишњу Стазу отворио је министар просвјете и културе Дане Малешевић који је навео да је стаза имна огроман значај за културу РС и српских народ  и није случајно што траје више од четири деценије.

Вишеградска стаза” на којој се окупљају афирмисани књижевници и културни радници може и мора бити подстрек  литерарним полетарцима да се угледају на Андрићево дјело и покушају својим остварењима да му се бар мало приближе, ”  рекао је Малешевић.

Дане Малешевић отвара Стазу

Глумац Небојша Кундачина из Београда говорио је одломке из Андрићевих дјела а на академији су наступали и чланови  Камерног хора Музичке академије из  Источног Сарајева.

Химну Републике Српске и “Боже правде” отпјевала је Катарина Тасић.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!