ОД 290 РАЗРЕД ПОНАВЉАЛО 90 УЧЕНИКА У ВИШЕГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ


ВИШЕГРАД – Школска 1969/70.година у Гимназији Вишеград биће упамћена по томе што је од 290 ученика који су похађали наставу “пропало“, понављало разред чак њих 90.

То значи да су од 10 одјељења у вишеградској Гимнизији три одјљења ђака морала да наредне године иде поново у исти разред а 27  њих је  изгубило право на даље школовање .

Како је 1971.године писао дописник сарајевског дневног листа „Ослобођење“ Бошко Шајатовић, професор у Гимназији, због овог догађаја дошло је до праве буре у градићу на Дрини.

Зграда бивше гимназије

Одржаване су сједнице Савјета гимназије, родитељи су протествовали а неки и физички пријетили професорима , њихове делегације су се жалиле вишим инстанцама у Сарајево али све је било узалуд. Професори нису одустали од својих принципа да ученик мора посједовати знање да би завршио разред.

Тадашњи директор Гимназије Бошко Полић је рекао да не може и неће да утиче на ставове професора и да су се многи ученици уписали у први разред гимназије са лошим успјехом.

Међу понављачима било је и неколико дјеце високих општинских функционера али ни то није помогло да се оцјене поправе и ученици „ с успјехом“ заврше разред.

Тако је професорски принцип „ни по бабу ни по стричевима“ у тој али и осталим школским годинама  учинио да вишеградска гимназија има углед а њени ученици буду успјешни и на студијама .

Дивна ВАСИЋ, професор

Прочитајте и...

error: Content is protected !!