ОВИХ ДАНА ПОЧИЊЕ ОБНОВА СПОМЕН-КОСТУРНИЦЕ У ВАРДИШТУ


ВИШЕГРАД – У Вишеграду је, на састанку представника конузлата СРбије у Бања Луци и Завода за заштиту споменика из Краљева, извођача радова, са начелником општине Славишом Мишковићем ,договорено да ових дана, а пошто је пројекат урађен, почну радови на санацији и реконструкцији Спомен костурнице српским борцима у Вардишту.

Након састанка код начелника стручњаци су са конзулом обишли објекат Спомен костурнице у Вардитшу гдје су још једном констатовали да се овај споменик подигнут 1933. године  налази у изузетно лошем стању.KOD SPOMEN KOSTURNICE U VARDISTU

Пројекат реконтрукције и конзервације  костурнице израдио је Завод за заштиту споменика културе из Краљева у сарадњи са Министарством за рад и запошљавање и социјална питања Србије.

„ Овај објекат је у свом постојању претрпио бројне грађевинске измјене и изглед и изгубио много на оригиналности па је пројектом предвиђено да му се врати првобитни изглед, „ рекла је Славковићева.

Влада Републике Србије је за реконструкцију капеле и спомен костурнице, у којој је сахрањено 440 српских бораца погинулих на овим просторима 1915. године,  обезбједила 80.000 еура, радови ће почети  ових дана и требало би, да њихова прва фаза буде завршена за 45 дана.

„ Озбиљно смо приступили овом пројекту и изабрали квалитетног извођача радова тако да ћу у двије фазе костурница са капелом бити реконструисана и уређен простор око ње, „ рекао је конзул Србије у Бања Луци .

Архимандрит Јован Гардовић је истако да се само годину дана након иницијативе од стране Српског соколског друштва „Соко“, парохије вардишке и Митрополије дабробосанске дошло до овог великог пројекта којим ће компекс добити на значењу и важности, у њему ће се молити за покој душа српских бораца а биће отворен и за туристе.

Општина Вишеград је обезбједила дио средстава за пројекат реконструкције објекта а помогли су или ће помоћи , предузеће „Ромнијапутеви“, „Електродистрибуција“ и неке друге фирме.

„ Велику захвалност дугујемо Влади Србије која и финансијски и морално подржава ове пројектне активности. Општина је од првог дана укључена у реконструкцију и санацију костурнице и капеле као и многи вишеградски привредни и други субјекти, „ рекао је начелник оштине Славиша Мишковић.

Спомен костурницу подигли су брачнии пар Стана и Јосип Матковић из Београда  а у  њој су, са осталим српским борцима сахрањени и њихови синови, Богољуб и Велизар.

 

Р. ТАСИЋ

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!