ОБНОВЉЕН РАД ФОТО-КЛУБА У ВИШЕГРАДУ


ВИШЕГРАД – У Вишеграду је послије 40 година обновљен рада Фото-клуба „Вишеград“ који ће дјеловати под окриљем Градске галерије.

Директор Градске галерије Славко Тушевљак је рекао да је циљ обнове рада клуба да се вишеградски фото- аматери окупе, да се друже, размјењују искуства и заједнички наступају са својим фотографијама на изложбама и наградним конкурисима .

„У почетку ћемо организовати предавања за све заинтересоване фото–аматере  од седам до 77 година које ће држати графички  дизајнер  Наташа Ђурић, затим ћемо почети сакупати старе фотографије и архивску грађу о Вишеграду која ће бити презентована на изложбама“, рекао је Тушевак.

Оснивачка скупштина Фото-клуба “Вишеград”

Он је појаснио да ће те фотографије бити  важни експонати у будућем музеју Вишеграда.

„Много старе вишеградске породице су се јавиле и рекле да ће уступити своје фотографије фото-клубу и Градској галерији“, додао је Тушевак.

Тушевак је најавио да ће фото-клуб организовати и активност звану фото-сафари .

Оснивачкој или обновитељској скупштини фото-клуба присуствовало је давдесетак фото-аматера.

За предсједника клуба изабрана је Наташа Ђурић, секретар је Јелена Андрић, а потпредсједници Славко Тушевљак и Гордана Лакић.

Умјетнички савјет чине академски сликар Јеленко Јањић, новинар Радоје Тасић, затим фотографи Јанко Самоуковић, Светлана Новаковић и Наташа Ђурић и Славвко Тушевак.

Фото-клуб почиње са радом

Светлана Новаковић каже да је обрадована оснивањем клуба јер ће особе које се аматерски или професионално баве фотографијом имати могућности да се више изразе а посебно на изложбама јер самостална излагања коштају.

„За мене ово значи један добар корак напред, осјећам да излазимо из анонимности јер сви ми који се бавимо фотографијом  радимо некако сами за себе , пробамо да то провучемо кроз фејзбук  да би наша дјела видјело  што више људи. Овдје ће бити шанса да размјенимо искуства  и да се боље организујемо“, рекао је фотограф Јанко Самоуковић.

Један од чланова пријератног фото-клуба Жељко Милосавевић Ћипе каже да је добро што се наставља традиција мајстора фотографије у Вишеграду као што су били Алија Акшамија, Љубомир Мутапчић, Ибрахим Куљн, Миле Јевтић, Драгомир Милићевић и многи други.

„Веома добра иницијатива и драго ми је да има доста заинтересованих“, додао је Милосављевић.

Предавања о фотографији одржаваће се у просторијама Средње школе „Иво Андрић“ у Вишеграду.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!