ОБИЉЕЖИЋЕ СЕ 76. ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА У СТАРОМ БРОДУ


ВИШЕГРАД – У четвртак 22.марта ове године у Старом Броду биће обиљежено 76 година од страдања српског народа у овом мјесту и селу Милошевићи када су усташе у збијегу убиле око 6.000 српске нејачи.

Тачно у  12 часова Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом учиниће парастос убијеним српским цивилима и освјештати темеље будућег музеја.

За 12,45 часова заказано је полагање вијенаца на спомен- плочу у комплексу у Старом Броду и стављање ружа у ријеку Дрину.

Након тога окупљеном народу обратиће се више званичника Републике Српске,  Вишеград и других општина .

Програм обиљежавања ове годишњице организоваће митрополија дабробосанска , Одбор Владе Републике Српске и општине Рогатица, Соколац и Вишеград.

У прољеће 1942 год. из Сарајева кренуло је десет хиљада усташа са намјером да протјерају и побију српско становништво са сарајевско-романијске регије.

Српски народ са подручја Сарајева, Олова, Кладња, Романије, Сокоца, Хан Пијеска и Рогатице је у збјеговима кренуо је према Вишеграду да пређе Дрину и спас потражи у Србији.

У Вишеграду италијанска војска није дозволила народу да пређе преко  ђуприје и збјегови су кренули низ Дрину према селима Милошевићи и Стари Брод где се налазила скела.

Усташе су сустизале збјегове и на  најокрутније начине вршиле покоље над српском нејачи.

Од половине марта до 2.маја страдало је преко шест хиљада жена, дјевојака, дјеце и стараца.

Најмасовни покољ десио се на православни празник Младенце 22 марта 1942.године.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!