ОБИЉЕЖИЋЕ СЕ 75 ГОДИНА ОД УСТАШКОГ ПОКОЉА 6.000 СРБА НА СТАРОМ БРОДУ


ВИШЕГРАД – Црквена општина Вишеград, као и општине Соколац, Вишеград и Рогатица организоваће 21.и 22.марта обиљежавање 75 година од усташког покоља српског становништва у селима Стари Брод  и Милошевићи на обали Дрине.

Централни догађај обиљежавања биће код  Спомен-капела у Старом Броду гдје је  и уређен комплекс који подсјећа на овај догађај из априла 1942.године.

Овог прољећа навршава се 75 година од страдања српског становништва  из општина са подручја сарајевско-романијске регије у усташкој офанзиви  са злогласним командантом Јуром Францетићем  која је почела са романијског платоа одакле је становништво  бјежало  према ријеци Дрини код Вишеграда у намјери да нађе спас  у Србији.

У усташком пиру побијено је и бачено у Дрину  око 6.000 жена дјеце и стараца.

„У уторак 21.марта у 19 часова биће отворена изложба на којој ће фотографијом и текстом бити приказана нова стратишта српског живља од Сарајева до Старог Брода. Изложбом смо пратили руту кретања српског становништва које је бјежало пред усташама и открили смо многе масовне гробнице које досад нису обиљежене,  као и  неке које су породице или локалне заједнице означиле и све смо то документовали“, рекао је свештеник Драган Вукотић.

Након изложбе биће промовисано и треће допуњено издање књиге „Стари Брод, заборављени злочин“:

„ У капели у Старом Броду, сутрадан, биће централни парастос, код спомен крста гдје ће бити присутне преживјели учесници овог догађаја, чланови њихових продица и представници општинских власти“, додао је Вукотић.

Свједок усташког злочина, који је чудом преживио, био је и Бранко Лучић из села Врбачка код Пјеновца који је, сакривен у ријеци у врбаку, гледао усташко иживњавање над српском нејачи а посебно над мајком Мирком Крстајић.

„Усташе су на обали убиле петоро њене дјеце а њу бациле у набујалу Дрину. Њена широка сељачка сукња није јој дала да потоне, злочинци су пуцали у њу али је вода живу и рањену избацила низводно на обалу. Преживјела је старобродску голготу али је кратко живјела са ожиљцима на тијелу и души“, испричао је Лучић.

О усташким злочинима на Старом Броду документарни филм прва је снимила БН телевизија под именом „Дрино водо, очи дјевојачке“

Р.ТАСИЋ

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!