ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕСРЕЋА


ВИШЕГРАД – Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних несрећа  обиљежен је у Вишеграду показном вјежбом, симулацијом тешке саобраћајне несреће  у којој су учествовали прпадници подмлатка Црвеног крста, медицинари из Дома здравља, ватрогасци и АМД.

Истакнуто је да је у прошлој години  на путевима Републике Српске смртно страдало 115 лица, 646 је тешко повријеђено ,а лакше повреде  задобило је 2.540 учесника у саобраћају.

Интервенција подмлатка Црвеног крста 

Возач аутомобила у вјежби био је невезан и он је тешко повријеђен док су остали путници , са безбједносним појасом и они су задобили лакше тјелесне повреде.  Тиме смо још једном хтјели да подсјетимо возаче за законску обавезу везивања појаса “, рекао је секретар АМД Вишеград Радован Липовац.

Члан подмлатка Црвеног крста Славица Симић је објаснила да је њена екипа била прва на мјесту несреће и телефоном обавијестила полицију.

„Имали смо три врсте повреда, отворени прелом поткољенице, повреду књучне кости и повреду главе.  Сви чланови нашег спасилачког тима су имали одређен задатак који су успјешно завршили, „додала је Славица Симић.

У вјежби су били и припадници Територијалне ватрогасне једнице  који су рекли да располажу свом неопходном опремом  за вађење повријеђених лица из возила и да је у стварности на путевима много компликованије извести акцију.

Вјежба

У стварноси при интервенцијама смо принуђени на разне импровизације , треба да се прилагодима тешком терену и необичним ситуацијама  али имамо разрађену тактику и за те случајеве, „ рекао је старјешина Територијалне ватрогасне јединице Жељко Милошевић.

Вјежбу поводом сјећања на жртве саобраћајних несрећа организовало је Ауто-мото друштво „Вишеград“.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!