ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА


 

ВИШЕГРАД  –  Организациона служба Центра за  ментално здравље  Дома здравља у Вишеграду  на симболичан начин,  кроз подјелу  промотивног материјала, памфлета , брошура и предмета који су израдили корисници њених услуга обиљежла је 10.октобар Свјетски дан менталног здравља.

Тим Центра за ментално здравље  у Вишеграду  који чине специјалиста психијатрије, психолог, терапеут, два логопеда,  и двије медицинске сестре,  дјелује на подручју  матичне општине и градова Чајниче и Ново Горажде гдје обухвата 14.000 осигураника.

Тим Центра за ментално здравље

Код пацијената на овом подручју забиљежени су разни облици депресије.

Шеф Центра за ментално здравље Горица Томић каже да је депресија на овом подручју у последње вријеме  узела маха и да је посебним скринингом утврђено  доста лица која имају  одређене депресивне симптоме .

`Посебно је то испољено код младих код којих смо откили депресивну симптологију која је захтијевала лијечење иако они  тога нису били свјесни. Лијечење и рехабилитација су прошло у најбољем могућем реду тако да је то нека врста превенције, ` рекла је Томићева.

Она је нагласила да је све ово урађено за двије године када је вршен скрининг депресије код одраслог становништва.

Горица Томић

Логопед Драгана Шијаковић истиче да је у последњих неколико година забиљежен раст броја дјеце са неким говорним сметњама.

`То је посебно видљиво у току систематских прегледа кад дјеца треба да пођу у први разред основне школе   па тако тренутно на третману имамо 25 дјеце предшколског и школског узраста , ` навела је Шијаковићева.

Дом здравља и његова организациона служба  Центар за ментално здравље  да би остварио своју улогу и ефикасније радио тијесно сарађује са општином, Центром за социјални рад и полицијом.

`Остварена је та сарадња као и заједнички рад  породичних доктора и психијатра и болница Соколац и Фоча што даје добре резултате, ` рекла је директорица Дома здравља Снежана Ђуровић.

Бесплатно мјерење крвног притиска 

У овом центру се проводи  и радно-окупациона терапија са корисницима , ради  се психо-социјални третман  са насилницима у породици  и препоручују мјере за њихово  лијечења .

Поводом Свјетског дана менталног здравља за грађане је испред Дома културе  био организовано бесплатно мјерење крвног притиска и шећера у крви.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!