ОБИЉЕЖЕН ДАН ФОРМИРАЊА ПРВЕ ЧЕТЕ ВИШЕГРАДСКЕ БРИГАДЕ ВРС


ВИШЕГРАД – Дан формирања Прве чете вишеградске бригаде ВРС демобилисани борци су обиљежили  у селу Рујиштима  код Спомен- чесме  која је подигнута прије четири године и на којоој су исписана имена 32 погинула припадникаове јединице.

Борци су прислужили свијеће на Спомен – чесми и евоцирали успомене на ратне дане али се осврнули и на још тежак  положај оних који су створили Републику Српску.

Код Спомен-чесме  у Рујиштима 

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић каже да су пуна уста званичника борцима и  борачким  категоријама .

`Али ми смо свјесни ситуације да је привреда на кољенима и да је данас тешко наћи посао а јавна је тајна да се  посао може добити само уз помоћ партијске књижице и политичке подобности. Ипак и та политичка запошљавања дају резултате па међу запосленим има доста  и бораца`, додаје Васић.

Одликивани борац и ратни војни инвалид Драго Папић  каже да је  посао добио захваљујући борачкој организацији  из Вишеграда али многи његови саборци  саборци још траже посао.

` Они су трунули у овим шумама четири године бранећи своја огњишта а многи немају сад ни хљеба да једу`, каже Папић и додаје да власт у вишеградској општини ипак више води рачуна о борачким категоријама од сусједних локалних заједница.

Спомен-чесма на Рујиштима 

Борачка организација је подигла спомен- обиљежја и другим четама вишеградске бригаде и на стратиштима  као што су Јелашци, у порти храма у Блацама, Моремишљу, Вардишту, Горњој Лијесци, Паштан брду, војничком гробљу на Мегдану и Споменик браниоцима РС у центру града.

Подигнут је и споменик руским добровољцима у Српском војничком  гробљу и руски крст на Старом граду.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!