ОБИЉЕЖЕН ДАН РУСКИХ ДОБРОВОЉАЦА


ВИШЕГРАД  – У Вишеграду је полагањем цвијећа на прошле године подигнути Руски крст на Старом граду и молитвом пред Спомеником руским добровољцима на Војничком гробљу на Мегдану обиљежен 12.април, Дан руских добровољаца.

Овај датум је изабран је као успомена на погибију три руска добровољца на брду Заглавак код Вишеграда  12.априла  1993.године.

Цвијеће испред руског крста 

Обиљежавању овог значајног датума из новије српске историје присуствовали су руски добровољци, представници породица погинулих Руса у одбрамбено-отаџбинском рату, чланови Друштва српско-руског пријатељств, Борачке организације РС и Вишеграда и ветерани из Србије и Црне Горе.

Руски добровољац Борис Немцов се и данас сјећа борбе на брду Заглавак.

`У тим борбама су погинула тројица руских добровољаца Константин Богословски, Владимир Сафорнов и Дмиртиј Папов а још тројица су рањена . Први пут сам тада доживио погибију мојих сабораца. Радо долазим овдје у Вишеград гдје сам стекао бројне пријатеље, `рекао је Немцов.

Борис Немцов, руски добровољац

Добровољац Владимир Сидров прича о том догађају и о сахрани својих другова на Војничком гробљу на Мегдану.

`То је прошлоост која се не заборавља  али руски народ ће увијек пружити помог својој сабраћи Србима у свим невољама сада више него икад,` истиче Сидров.

Код крста 

Људмила Богословска је на вишеградском ратишту изгубила сина Константина који је имао само 18 година. Сваке године дође на његов гроб.

`Прије 25 година овдје су погинули наши рускси добровољци и заувијек остали на српској земљи. Ова земља, Вишеград и гора Заглавак све је то сада моја друга домовина , `рекла је кроз сузе Богословска .

Почаст палим руским добровољцима

У подизању споменика за 37 руских добровољаца  у Вишеграду, погинулих у редовима ВРС, 2011.године,  допринос је дало и Удружење српско руског-пријатељства.

Руси 

`Поред парастоса руским добровољцима организујемо са надлежнима и друге активности а прошле године је била и промоција документарног филма `Анђео са горе Заглавак` аутора Љиљане Булатовић`, рекао је предсједник овог удружења Славко Цвјетиновић .

Молитва 

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић је рекао да је храброст руских добровољаца и њихово јунаштво водиља које нас и данас води на прави пут показујући ко су наши прави пријатељи.

Код Споменика руским добровољцима 

Учесници овог догађаја  посјетили су Спомен собу српским и руским борцима у Вишеграду и Спомен-комплекс у Старом Броду на Дрини.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!