ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ ВИШЕГРАДА У ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОМ РАТУ


ВИШЕГРАД – Припадници Друге подринске бригаде ВРС обиласком положаја, евоцирањем успомена и парастосом за погинуле саборце  на Горњој и Доњој Лијесци обиљежили су Дан одбране Вишеграда у одбрамбено-отаџбинском рату.

На данашњи дан прије  26 година горјеле су шуме, куће и остали објекти  у селима Горња и Доња Лијеска  када је око 3.000 припадника ткз Армије БиХ  из Горажда  напало положаје ВРС  с намјером  да се дочепају лијеве обале Дрине и уђу у Вишеград.

Ту  су се водиле битке за Вишеград 

Њима су се супроставиле десет пута бројчано слабије чете вишеградске бригаде ВРС  које су након тешких борби извојевале побједу и одбраниле Вишеград.

Овај дан проглашен је Даном одбране Вишеграда у одбрамбено-отаџбинском рату.

`БорбА су биле на живот и смрт у њој смо ми изашли као побједници . То се види и по погинулим на страни вишеградских чета било је седам страдалих  бораца , тог дана и једномјесечне офанзиве, док је непријатељ имао десет пута више губитака од нас, ` рекао је тадашњи командант Друге подринске бригаде ВРС  пуковник Лука Драгичевић.

Код рова на Доњој Лијесци 

Битка је војнички одлучена  одбраном два рова једног на Горњој и другог  на Доњој Лијесци који су се налазили на стратешким положајима и након погибије  комплетне команде јединице ткз Армије БиХ  која је нападала Вишеград.

Демобилисани борац Бошко Ђурић прича да је група бораца у рову на Горњој Лијесци била изненађена кад је на пушкомет примјетила неколико непознатих војника.

Ту су страдале цивилне жртве 

`Питали смо их ко су а они су отворили ватру на нас. Неутралисали смо их троимблонима  док нам није стигло појачање, ` сјећа се Ђурић.

Тешке битке вођене су тог дана и код Задружног дома на Доњој Лијесци гдје су припадници ткз Армије БиХ успјели да заузму ров са бровингом који је почео да коси по српским положајима.

Гојко Трифковић прича да је бровинг тукао по његовј кући у непосредној близини.

Обишли положаје  бригаде 

`Пуцао сам из калашњикова кроз прозор док ми је жена пунила оквире.  Све би било џаба да ров није погођен из топа наше самохотке која се налазила ублизу зграде задужног дома , `испричао је Трифковић.

У помоћ браниоцима Доње Лијеске прискочили су и борци интервентне чете која је уз помоћ артиљерије натјерала непријатеља на повлачење.

Припадници ткз Армије БиХ су на Доњој Лијесци убили и четири цивила док су бјежали да спасу живот.

Погинулим српским борцима у храму Светог Саве на Горњој Лијесци служен је парастос.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!