ОБИЉЕЖЕНО 75 ГОДИНА ОД БИТКЕ НА СУТЈЕСЦИ


ТЈЕНТИШТЕ – Фашизам  против кога су се борили партизани на Сутјесци  ни послије 75 година није тотално поражен у свијету  јер он живи у бомбардовањима малих од стране великих , економском поробљавању  нејаких држава ,  стално мијења облике и начин дјеловања имајући способност опасне мимикрије, поручено је са скупа поштоваоца НОБ-а у Долини хероја на Тјенитишту.

Данас у Долини хероја на Тјентишту 

Окупљени су одали почаст за око 7.000 погинулих бораца у Петој непријатељској офанзиви и положили вијенце на Спомен-костурницу у којој су сахрањене кости 3.301 партизанског борца.

Костурница је изграђена 1958.године.

Учесници обиљежавања годишњице једне од пресудних битака НОР- а која се десила у мају и јуну 1943.године су истакли да се тековине партизанске борбе не смију препустити забораву.

` Веома је важно да се боримо и против поновне појаве фашизма у Европи и свијету па и на бившим југословенским просторима јер знамо какво је зло нанио у Другом свјетском рату народнима, ` рекао је борац  Прве пролетерске бригаде Зденко Дупанчић.

Цвијеће на Спомен-костурници 

Спасоје Лубарда годинама долази на обиљежавање годишњица битке на Сутјесци јер му је ту погинуо брат а његове кости никад нису пронађене.

` С обзиром на вријеме млади поштују успомене на славну партизанску борбу мада се не могу начудити да се простор у уџбеницима историје за основну и средњу школу о НОР-у из године у годину смањује што пријети постепеном забораву, `истиче Лубарда.

Петар Уљаревић дошао је са групом суграђана из Котора да се поклони сјенима хероја  на Зеленгори.

`Они су се борили само за слободу, међу њима није било никаквих подјела по националној основи и зато су однијели побједу и створили бившу Југославију, ` рекао је Уљаревић

Долина хероја 

Министрар индустрије, енергетике и рударства и лидер Социјалистичке партије РС Петар Ђокић је рекао да на ово мјесто и бројна друга на просторима бивше Југославије треба да се доводе припадници младе генерације.

`Њима треба објашњавати суштину народно-ослободилачког покрета и  суштину антифашизма. Ми овдје не одајемо почаст само јунацима са Сутјеске већ и свим који су пали за слободу свог народа у Другом свјетском рату и на мјестима других битака `, истакао је Ђокић.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић је подсјетио да је у партизанским јединицма све до 1943.године било 82 одсто Срба који су дали немјерљив допринос у борби и стварању социјалистичке Југославије што многи данас заборављају.

У организацији Одбора владе РС  за његовање традиција ослободилачких ратова  и СУБНОРА РС данас је обиљежено 75 година од славне епопеје на Сутјесци.

За недељу дана на истом мјесту, пред истим спомеником обиљежавање ће организовати САБНОР Федерације БиХ.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!