ОБИЉЕЖЕНА 74. ГОДИШЊИЦА ОД БИТКЕ НА СУТЈЕСЦИ


ФОЧА : У Долини хероја, на Тјентишту данас су обиљежене 74 године од битке на Сутјесци у којој се  мјесец дана око 22.000 партизана борило против 120.000 њемачких војника и њихових савезника и у којој су снаге НОБ-а успјеле да пробију три обруча и извуку се из непријатељског окружења.

Иако историја још није дала коначан суд о овој бици, ни историјски подаци, што се броја погинулих 1943.године на Сутјесци у редовима партизанских јединица се не слажу.

Према једним историјским изворима у борбама на Сутјесци погунио је 6.391 партизан од тога 3.222 борца српске националности док на Спомен- костурници код монументалног споменика пише да је живот изгубило укупно 7.356 партизанских ратника а у њу је сахрањен 3.031

Један од учесника данашњег обиљежавања битака у Петој непријатељској офанзиви био је и тада шеснаестогодишњи Бранислав Ђумовић из Пипера у Црној Гори који се присјећа  да је његова јединица послије окршаја са њемачким војницима на Вучеву прешла преко ријеке Сутјеске и потиснула непријатеља према брду Крекови.

„ Ту су се Нијемци утврдили и нису дозвољавали да се пробије њихов обруч а у биткама за ову коту погинуо је и славни партизански командант Сава Ковачевић.„ Видите ово бјелогоричну шуму. За вријеме битке сво дрвеће је било „окресано“, изломљено и скоро без лишћа од разноразних метака, граната, ручних и авионских бомби“, додао је Ђумовић.

Слобод Ковачевић, официр у пензији, рођак Саве Ковачевића каже да сваке године долази на гроб команданта Треће партизанске дивизије.

„ Био сам на прослави кад је долазио и друг Тито на Сутјеску. О Сави и његовом јунаштву и доброти и данас се прича у нашој фамилији а ми то преносимо младим генерацијама“, каже Ковачевић.

За његовање традиција НОБ-а залаже се и Миленко Радуловић из села Рибашевина код Ужицца који се сјећа Ужичке партизанске  Републике .

„Овдје се мора долазити и причати људима шта је било. Да овдје нису гинули паризани ко зна шта би било са бившом Југославијом“, додаје Радуловић.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић је рекао да је фашизма поражен у  Другом свјетском рату али да се његове клице понекад поново јаве и угрозе животе људи .

Министар  индустрије , енергетике и развоја Петар Ђокић је рекао да чланови СУБНОРА бивших југословенских република и њихових дијелова требало је данас да сви заједно буду на Тјентишту и обиљежавају годишњицу битке.

„Ми смо чинили такав напор кад смо обнављали традицију окупљања у поводу битке на Сутјесци 1997. и послије  тога али је политика са различитим погледима на овај догађај из угла последњег рата успјела и то да разбије, „ нагласио је Ђокић.

Идућег викенда, у суботу, на истом мјесту, код истог споменика на Тјентишту окупиће се антифашисти из Федерације БиХ и обиљежити годишњицу битке на Сутјесци.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!