ОБИЉЕЖЕНА 72. ГОДИШЊИЦА ХАПШЕЊА ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА


ВИШЕГРАД– Око хиљаду припадника равногорских покрета Србије и Републике Српске  у мјесту Ундруље  и Добрунској Ријеци код Вишеграда обиљежило је 72 године од када су припадници ОЗНЕ ухапсили генерала Југословенске војске у отаџбини  Дражу Михаиловића а његове пратиоце побили.

Строј равногораца у Вишеграду 

Парастос је одржан  на Спомен- обиљежју  Чича Дражи  у Ундруљи, затим на гробовима мајора Драгише Васиљевића , капетана Николе Мајсторовића и поручник Благоја Ковача  као и код споменика генералу  у порти манастира Светог Николе у Добрунској Ријеци.

Прије тога испред Споменика Браниоцима Републике Српске у Вишеграду обављено је постројавање равногораца и полагање цвијећа.

Парастос Дражи и пратиоцима 

И на овом скупу је још једном речено да Никола Калабић није издао Дражу Михаиловића и да је то била комунистичка ујдурма.

`Зна се тачно да је командант Горске гарде Калабић погинуо у пуцњави са припадницима ОЗНЕ јануара 1946.године код Ваљева тако да он није могао издати Чичу. То су измишљотине Јована Капичића и Брозових комесара. Сам Капичић је дао пет верзија Михаиловићевог хапшења`, рекао је предсједник Равногорског покрета Републике Српске Душан Сладојевић.

На гробовима Дражиних пратилаца 

Потпредсједник Равногорског покета Српске Јово Вукелић каже да је ово једина патриотска организација на простору гдје живи српски народ.

`Она ни формално ни финансијски не зависи ни од кога и почива на патриотизму свог народа а не мрзи никога, ` додао је Вукелић.

У Добрунску Ријеку су дошли пипадници Равногорског покрета из великог броја општина Републике Српске и Србије.

`Дошли смо да одамо почаст генералу Дражи Михаиловићу и свим његовим саборцима, свим оним који су се борили за српство и оним који су дали животе за слободу у отаџбинском рату и рату из 1999.године, ` рекао је Љубинко Андрић из Ваљева.

Парастос пред спомеником генералу 

Предсједник Равногорског покрета Вишеград Миро Јеремић каже да ова општина има срећу у несрећи да се овај историјски догађај десио овдје на овој територији.

`Зато нам је дужност да обновимо сјећања на те дане који су преокренули српску историју па је у Добрунској Ријеци и изграђен овај спомен-комплекс,` додао је Јеремић.

Равногорци су постројени и код споменика српском генералу гдје је подигнута застава на јарбол и свиране химне Србије  и Равногорског покрета.

Код Дражиног споменика 

Смотру постројених равногораца извршио је Душан Сладојевић.

Примјетно је да су последњих година припадници равногорског покрета који долазе у Добрунску Ријеку униформисани, добро организовани  а скупови протичу мирно и достојанствено.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!