ОБИЉЕЖЕНА 126 ГОДИШЊИЦА ОД РОЂЕЊА ИВЕ АНДРИЋА


ВИШЕГРАД – Полагањем цивјећа испред Спомен-обиљежја Иви Андрићу код Ћуприје на Дрини и код споменика писцу у комплексу Андрићграда у Вишеграду ученици Средње школе која носи његово име српског књижевника   су обиљежили 126 година од његовог рођења.

Директори школе `Иво Андрић` Дивна Васић је одржала је час о Андрићу у коме је истакла његову приврженост Вишеграду и завичају.

Цвијеће пред спомен-обиљежјем великом писцу

`Андрић је рано дјетињство провео у Вишеграду гдје је завршио и четири разреда основне школе. Његовао је везе са својим завичајем посебно са вишеградском гимназијом која располаже са драгоцјеном документацијом и преписком са славним писцем, ` рекла је Васићева.

Она је додала да Андрић  никада није пропустио прилику да гимназији честита празнике или да прими делегације из Вишеграда за његов рођендан.

`Цјелокупан износ  књижевне награде за роман `Госпођица` од сарајевске `Свјетлости` у износу од 200.000 тадашњих динара је поклонио гимназији у Вишеграду с поруком да се та средства употријебе за набавку књига и учила`, навела је Васићева.

Диван Васић и Миломир Радић 

Васићева је подсјетила да је Андрић три пута, послије добијања Нобелове награде за књижевност посјетио Вишеград.

`Било је то 1953, 1963 и 1972.године и тада је боравио у учионици са ученицима и професорима о чему свједоче и фотографије у школском љетопису, ` нагласила је Васићева.

Полагању цвијећа на Андрићеве споменике присуствовала је и делегација ученика и професора из Средње школе `Лукијан Мушицки` из Темерина у Србији.

Ученци и професори код спменика Иви Андрићу у Андрићграду 

Директор ове школе Миломир Радић са Васићевом је потписао протокол о сарадњи ове двије школске установе која ће се огледати у размјени ученика и писању и реализацији заједничких пројеката у оквиру програма о међуграничној сарадњи.

Даанас је и Дан Средње школе `Иво Андрић` који је свечано прослављен.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!