НОВИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ – НОВИ ПРОБЛЕМИ ГРАЂАНА ВАРДИШТА


ВИШЕГРАД – Грађани Мјесне заједнице Вардиште код Вишеграда упутили су петицију  Високом представнику БиХ, затим Вијећу министара БиХ, Управи за индиректно опорезивање, Државној граничној полицији и начелнику општине Вишеград због најаве изградње великог граничног прелаза дубоко у простору села Доње Вардиште. Тиме би, пише у петицији,  био додатно  отежан положај грађана у селима до којих ће се стизати из  међуграничног простора.

Раде Јовичић каже да нико нема ништа против изградње овог граничног прелаза али његовим помјерањем 200 метара на локацију која је раније била превиђена према административној граници на тунелу  никавих проблема не би било

„ Нека граница иде на границу, да не полови село и да нам не затвара путеве. Ако се прелаз изгради на крају бивше касране ЈНА онда ће проблеме имати грађани села Батковица, Осоје и Јовичићи“, каже Јовичић.

Он подсјећа да су сличних проблема са граничним прелазом имали и у Мокрој Гори са селима Пањак и Кршање па  су на молбе грађана, објекти граничара премјештени близу праве граничне линије.

Мјештанин Драго Јевтић каже да грађани траже да се гранични прелаз премјести и гради на прије планираној локацији иза садашњег  тако да неће сметати ни једном становнику ових села.

„И досад су грађани Вардишта имали проблема кад крену у пошту, амбуланту, мјесни уред јер су морали да чекају на прелазу као и остали путници „, истиче Јевтић.

Мјештани тврде да постоји пројекат изградње новог прелаза  иза садашњег  код моста на Камишини иза центра мјесне заједнице.

То је потврдио и Милан Каљевић од кога су надлежни државни органи БиХ откупили земљиште.

„Земља је купљена, нама Каљевићима је исплаћена и шта се даље дешава не знам“, наводи Каљевић.

Милован Томић из села Батковице више од двадесет година мора да пролази кроз гранични прелаз да би стигао до своје куће која је на територији БиХ, општине Вишеград, Мјесне заједница Вардиште.

„ Мени највише смета кад пођем да платим струју у пошту и морам да се јавим на граничном пелазу. Кад вучем сијено из своје ливаде морам да станем у колону аутомобила посебно љети  и чекам сатима“, огорчен је Томић.

Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула рекао је половином септембра ове године да је за изградњу овог граничног прелаза обезбјеђено  око два милиона КМ  и да ће бити завршен до 30. маја наредне године.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!