НИНКОВИЋ ОПЕРИШЕ И ПРЕД КАМЕРАМА


ФОЧА – На Универзитетској  болници и Медицинском факултету у Фочи одржан је међународни научни симпозијум из пластичне, реконструктивне и естетске хирургије, посвећен покојном академику Бориши Старовићу, који је први у бившој Југославији докторирао на тему реконстуктивне хирургије шаке.

У оквиру симпозијума најбољи пластични хирург у свијету др Миломир Нинковић, директор Клинике за пластичну  и реконструктивну хирургију у Минхену, обавио је пред својим колегама три тешке операције младих људи.

Он је познат и по томе што је први урадио пластичну операцију подлактице и шаке и направио прву реконстукцију бешике.

„Радили смо на операцији урођене аномалије шаке, затим повреду живца шаке  повезујући тетивне трансфере  који се релативно ријетко изводе како би и колеге одавде видјеле како се може реконстурисати повријеђена функција  и омогућити нормалан живот младим људима“, рекао је Нинковић.

Он је додао да су стручњаци   области у Србији и БиХ сами себе потцијенили јер мисле да се у свијету ради нека ексклузивна  хирургија.

„ И ти млади људи  овдје раде јако квалитетно само што немају  подршке у болницама,  друштву и у политици“, додао  је Нинковић.

„Сви млади стручњаци који оду у иностранство  успију  јер су стимулисани и имају подршку а и овдје има вриједних, талентованих и креативних љекара који  су вољни да раде инзванредну хирургију“, истакао је Нинковић.

Ерић и Нинковић

Шеф одјељења  за пластичну и реконструктивну хирургију Универзитетске болнице Фоча доцент Дражан Ерић је потврдио да се сличне операције раде и у овој здравственој устан„Највећи домет из ове области  реконстуктивне хирургије  је оперативни захват  реконстукције  комплетног зида грудног коша код тумора а подсјећам да смо младом Рогатичанину  урадили трансплатацију шаке, односно прстију; „ рекао је Ерић

Овим операцијама и симпозијуму су  присуствовали су и специјалисти из Источног  Сарајева, Сарајева, Новог Сада, Тузле и Зенице.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!