НЕ МОГУ ДА ПОМОГНУ НИ СЕБИ НИ ДРУГИМА


НОВО ГОРАЖДЕ – Више од 50 пацијената закуцало је данас на врата Дома здравља у Новом Горажду али су због новог штрајка свих 11 запослених радника врата ове здравствене установе била закључана.
Медицинска сестра Маријана Михаиловић каже да је то учињено зато што не постоје ни минимални услови за рад јер у оридинацијама ни приручној апотеци нема ничега, ни завоја, ни папира за рецепте, лабораторија не ради, једно санитетско возило је неисправно а друго мјесец дана нерегистровано.DOM ZDRAVLJA N G
„ Скоро смо заоборавили и број неисплаћених плата и узалудних очекивања од бројних обећања од Министарства здравља и Фонда здравственог осигурања Републике Српске и сад смо дошли у ситуацију да не можемо помоћи ни себи ни другима, „ каже Михаиловићева.
Директор Дома зддравља Јелена Гавриловић каже да је у току прошломјесечног штрајка Фонд уплатио 50.000 КМ али су тај новац „ прогутала“ судска извршна рјешења.
„ Потребно нам је још 90.000 КМ да би се рачун одблокирао и ова здравствена установа почела да нормано функционише, „ додаје Гавриловићева.
Општина Ново Горажде, којој је рачун блокиран, затражила је кредит како би ријешила своје финансијске проблеме и помогла Дому здравља да почне да ради али и то је на дугу штапу.
Око двије хиљаде грађана који се лијече у овој здравственој установи принуђено је да помоћ потражи у домовима здравља у Рогатици, Вишеграду или федералном Горажду.
„Ово је нечувено да републичке институције не ријеше проблем грађана ове општине од којих је највише оних који припадају борачким категоријама и пензионерима, „ каже Борис Гавриловић.
И Вишња Јововић се не може да начуди да никога више није брига да ли Дом здравља у овом граду, који се налази на ентитетској линији, ради или не ради.
Дом здравља у Новом Горажду је годинама у финансијским проблемима и изразит је примјер како је здравство Републике Српске на ниским гранама.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!