НА КРСНОЈ СЛАВИ И ПРЕДСТАВНИЦИ ЗБРАТИМЉЕНИХ ОПШТИНА


ВИШЕГРАД – Други дан обиљежавања крсне славе општине Вишеград Мале Госпојине почео је данас светом литургијом у храму Рођења Пресвете Богородице на Мегдану да би затим литије прошле кроз град и дошле до Градске куће у комплексу Андрићграда.

У холу зграде општине ломљен је славски колач уз присуство бројних гостију, радника локалних органа управе и грађана Вишеграда.

Литије 

Први је, након молитве и чина резања славског колача крсну славу начелнику Младену Ђуревићу и радницима општине честитао свештеник Рајко Цвјетковић који је истакао да Пресвета Богородица бди над овим градом и да  молећи јој се рјешавамо све овоземаљске бриге.

Гости на крсној слави били су и представници градова Косовске Митровице и Звечана са Косова и Метохије  и Звенингрда из Русије са којима је општинска администрација јуче потписала повеље о братимљењу.

Представник Звенинграда Јевгениј Рижов је рекао да је за њих веома важан чин братимљења са градом на Дрини у Републици Српској.

` Ми знамо да Србија и Република Српска представљају важне партнере Русији и с њом његују пријатељске и братске односе . Наша два народа су повезана међусобно православљем и историјским нитима, ` рекао је Рижов.

Предсједник општине Косовска Митровица Александар Спирић је подсјетио на досадашњу сарадњу између два града.

`Али морамо учинити све да младост ова два града надограђује досад постигнуто, данас потписано и убудуће остварено и тиме учвршћује темеље наше постојаности гдје год се налазимо, ` додао је Спирић.

Славски колач

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић је нагласио да је потписивање повеља о братимљењу са ове три општине велика ствара за локалну заједницу.

`Овим проширујемо наша пријатељства на задовољство свих Вишеграђана , ` рекао је Ђуровић.

Славском расположењу придружио се и хуманитарац из Београда и начелник Спасилачког центра Србије Војкан Крстић.

`Част ми је велика што сам носио литију улицама Вишеграда. Пресрећан сам кад видим ове побожне људе у граду који поштује своју крсну славу чиме се исказује поштовање и према српству и православљу, ` навео је Крстић.

Поред ове три Вишеград је збратимљен и са општинама Обреновац и Лазаревац у Србији.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!