„НА ДРИНИ ЋУПРИЈА“ КЊИГА О ДАНИМА СВЈЕТЛОСТИ И ВИЈЕКОВИМА ТАМЕ


ВИШЕГРАД – На Византијском тргу у комплексу Андрићграда у Вишеграду отворена је Културна манифестација посвећена имену и дјелу нобеловца Иве Андрића „Вишеградска стаза“ .

Петодневну манифестацију 40.по реду отворио је драмски писац   Душан Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је 1961.године, када је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност, казато да је роман „На Дрини ћуприја“ најбоља, најзначајнија и највреднија књига у цијелом свијету.

„Књига „На Дрини ћуприја је житије балканског народа кроз векове, патње и муке са повременим инцидентима среће и радости. Могло би се рећи то је књига о данима светлости и вековима таме“рекао је Ковачевић и подсјетио да се Дрина , захваљујући Андрићу и његовом роману, уписала у свјетске водене токове  као огледало свога народа.

„Ту славу међу рекама и небесима понела  је још само једна река, велика и моћна и као свака огромна и тиха руска река Тихи Дон“, додао је  Ковачевић.

Душан Ковачевић

Режисер Емир Кустурица је навео мање познати податак да тако великом писцу као што је Иво Андрић тадашње власти нису испуниле поседњу жељу.

„ Андрић је написао тестамент у коме је захтијевао да буде сахрањен крај Милице Бабић , са којом је живио, али је завршио у заграљају Родољуба Чолаковића, „ истакао је Кустурица.

Емир Кустурица 

Потпредсједник СКПД „Просјвјета“ Михајло Вујовић је нагласио да је Андрић вјеровао да се богаство и љепота стварног свијета  никада неће уселити у Вишеград.

„Вољом смјерних људи , Божијом промисли или у инат пишчевом вјеровању љепота  је врло брзо послије његовог упокојења  ипак почела да се усељава у град на Дрини „ додао је Вујовић.

Начелник општине Вишеград Младенн Ђуровић је рекао да је Андрићев утисак из дјетињства на опори вишеградски пејзаж створио његову слику свијета.

„Та слика везала се за пишчеву мисао , обиљежила његово сјећање и утиснула се у његов дух“, казао је Ђуровић.

Младен Ђуревић 

Министар просвјете и културе Дане Малешевић је оцијенио да је „Вишеградска стаза“ прави празник умјетности и културе.

„“Она оплемењује културну стварност овог краја али и Републике Српске у цијелини“, био је кратак Малешевић.

На свечаној академији на отварању Стазе уручено је признање библиотекара Републике Српске  „Ђорђе Пејановић“, предсједнику овог удружења Стојки Мијатовић а пјевао је и хор „Србадија“ из Бијељине.

Ова манифестација са обиљем културних дешавања траје пет дана.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!