НА ДОЊОЈ ЛИЈЕСЦИ ЈЕ ОДБРАЊЕН ВИШЕГРАД


ВИШЕГРАД – Бивши припадници Друге подринске бригаде ВРС  из Вишеграда окупили су се данас на Доњој Лијесци  код ровова и траншеја  у којима су српски борци водили одлучну битку за њихов вољени град.

Сјетили су се у причама тог дана од прије 25 година  када су својим тијелима, ратном вјештином и умјећем као и снагом оружја  спријечили даље напредовање непријатељских војника према долини Дрине и самом граду.

Демобилисани борац Винко Дроца каже да се послије двије и по деценије поново нашао на оном мјесту у коме су вођене борбе на живот и смрт.

„Био сам са саборцима у рову који је можда био и пресудан за одбрану Вишеграда. Непријатељски војници су то знали и свим силама са нападали баш овај бријег. Пружали смо жесток отпор док нам није притекла у помоћ интервентна јединица која је окренула ток битке у нашу корист“, додао је Дроца.

Борац Драго Папић ће се цијелог живота сјећати тог дана и борби на Доњој Лијесци.

„ Док је борба трајала граната је пала у близини нашег рова и рањен сам у главу. Ту на ратишру су ме превили и склонили у зграду задружног дома јер је пут према граду био несигуран. Убрзо су стигли припадници интервентне чете наше бригаде и тек тада сам пребачен у болницу“, испричао је Папић.

У борбама на Доњој Лијесци погинула су четири цивила и седам српских бораца.

„ Непријатељски удар био је жесток јер су смартали ако освоје овај дио линије да им је слободан пут према граду. Наше јединице су се брзо прегруписале, стигла је и интервентна чета а дејствовала је и артиљерија па смо повратили раније положаје. Припадници ткз Армијеј БиХ  запалили су неколико српских кућа на Горњој и Доњој Лијесци и убијали све пред соборм“, рекао је предсједник Борачке организације Вишеград Милисав Васић.

Непријатељ се повукао са великим губицима а поред војника погинулио је и седам елитних официра.

Васић је још рекао да ће идуће године на овом истом мјесто на још достојнији начин бити обиљежен дан одбране Вишеграда.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!