НА ДОНАТОРСКОЈ ВЕЧЕРИ САКУПЉЕНО 25.000 КМ ЗА ОБНОВУ КОНАКА МАНАСТИРА У ДОБРУНСКОЈ РИЈЕЦИ


ВИШЕГРАД – Хуманитарац Војкан Крстић из Београда и начелник Спасилачког центра Србије Војкан Крстић  оргнанизовао је синоћ донаторско вече  за обвнову  у пожару страдалог трећег спрата конака манастира Светог Николе у Добрунској Ријеци.

Одзив дародавалаца био је велики  и на овој хуманитарној акцији је прикупљено 25.000 КМ , што ће, како је речено, бити довољно да се покрије конак јер је дрвена кровна конструкција већ урађена.

Уписивање прилога за обнову конака 

Игуман манастира у Добрунској Ријеци архимандрит Јован Гардовић је оцијенио да је ово један диван гест људи које је он сусретао у неким другим ситуацијама као што су сабори, свадбе и друга весеља.

` Они су  на неки начин овом тужном призиву одазвали да помогну  чиме показују колико воле цркву и српски народ у цјелини, ` рекао је Гардовић.

Он каже да монаштву не треба помоћ али је затребала манастиру који је постао центар за окупљање омладине која је у њему нашла одговор на многа животна питања и преображај њихове душе.

`Свима је стало да се конак што прије обнови како би се у њега вратио онај живот  прије пожара, ` закључио је Гардовић.

Обраћање свештеника Рајка Цвјетковића 

Свештеник Рајко Цвјетковић је истакао да је овај скуп показао како се људи одазову кад треба припомоћи  у невољи .

`Тим се показује вјера  и љубав , вјеру да заједно све  можемо  а љубав да смо увијек једни уз друге и у вољи и невољи, `додао је Цвјетковић.

Највећи лични прилог од 1.500 еура дао је власник мотела `Панорама`из Међеђе Халил Гегић који је нагласио да је увијек помагао другим људма не гледјући на њихову националност и вјероисповјест.

`Одазвао сам се на Крстићев позив да помогнемо богомољу  а знам да би и он то исто учинио да је друга ситуација у питању, ` био је кратак Гегић.

Крстић говори на донаторској вечери 

Крстић је изразио задовољство одзивом грађана, предузећа и институција на хуманитарно вече и захвалио се свима што су учествовали у акцији прикупљања средстава за обнову манастирског конака.

` Ово је порука свим људима, свакој општини или граду како се прискаче у помоћ оном ко је у невољи.  Ово је примјер да црква најбоље и у најискренијој намјери  окупља Србе око себе и да јој они бескрајно вјерују,` навео је Крстић.

Хуманитарац из Београда , организатор низа хуманитарних акција, каже да је  сигурно одзиву допринио и велики интерес вјерника за манастир у Добрунској Ријеци али и свестран рад игумана Гардовића који је човјек из народа и уз свој народ у свакој прилици.

Приложници 

`Оволика помоћ вечерас сакупљена није само моје дјело већ свих оних који су дали прилоге и овом приликом али и прије донаторске вечери , `појаснио је Крстић.

Трећи спрат манастирског конака у Добрунској Ријеци изгорио  је у пожару 19.августа ове године.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!