НА БРДУ ПАЛИЧКИ ГРОБ САХРАЊЕН БОШКО ЈУГОВИЋ


ИВАЊИЦА -Мало је познато да је на брду Палички гроб код Ивањице, бар тако предање говори,  сахрањен Бошко Југовић, син Југ Богдана, један од деветорице браће царице Милице, супруге цара Лазара.

Према легенди Бошко Југовић, бајрактар  српске војске чији се бајрак у народној пјесми „још вија на Косову гдје разгони Турке на буљуке и нагони на воду Ситницу“,  рањен је у боју и повлачећи се са остацима војске стигао је на ово брдо код Ивањице.

Ту га је каже легенда дочекала сестра, царица Милица која је видала љуте  ране косовским јунацима. Бошко је од последица рањавања ту  умро и сахрањен.grob boska jugovica

То каже народно предање и легенда. Али арехеолози су, вођени баш тим о чему се у народу вјековима говорило , да је ту, 150 километара од Косова сахрањен легендарни јунак, 1905. године откопали гробно мјесто.

И на њихово изненађење испод камене плоче  пронађени су остаци костура, панцирна кошуља и сребрни шљем, као и врх од копља.

Након тога предузимач из Ивањице Благоје Луковић  је  сградио цркву на којој и данас пише.

Ову цркву подижем на гробу Бошка Југовића“

Директор Туристичке организације у Ивањици Милоје Остојић каже да је све више оних који долазе у ову скромну светињу да се помоле Богу и припале свијеће за душу Бошка Југовића и свих српских јунака из косовског боја.grobno mjesto boska jugovica

„Занимљиво је и то да се мјесто гдје је царица Милица видала ране косовским витезовима и данас зове Царичина ливада. Вода за жедне јунаке из битке на Косову доношена је са извора коме је име Царичина вода и гдје на Видовдан мјештани околних села долазе да се на њој умију и пију је јер је, вјерује се,  љековита“, прича Остојић.

Поред храма, посвећеног кнезу Лазару, као успомену на  браћу Југовиће некад је неко засадио девет храстова лужњака. Два су уништили громови. Народ овог краја препричава и догађај  везан за њих. Када се једне године  грана од храста надвила на црквицу пријетећи да је оштети чувар светиње  је узео моторну  тестеру  да је посијече. Она се из необјашњивих разлога три пута гасила па је бојећи се каквог проклества од тог посла одустао.

У народној пјесми царица Милица прије поласка војске у бој преклиње цара Лазара „ да јој остави брата од заклетве“. Цар јој даје навољу да бира и она изабере Бошка Југовића. Кад је војска ујутро кренула на бојиште  Бошко каже Милици „Иди сестро на бијелу  кулу, а ја ти се не би повратио , ни из руке крсташ барјак дао да ми каже друшина остала, гле страшљивца Бошка Југовића“.

 

Р. ТАСИЋ

       

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!