НАЈБОЉЕ ЗВОРНИЧКЕ ЛИТЕРАТЕ И ЛИКОВЊАЦИ У ВИШЕГРАДУ


ВИШЕГРАД – Живот и дјело нобеловца Иве Андрића и даље  привлачи пажњу посебно младих литерата који већ од основне школе пробају да одгонетну поруке његових пјесничких и стварних  мостова а посебно оног саграђеног на Дрини у Вишеграду.

Група од седамдесетак пјесника и умјетника у ликовном старалаштву из Зворника, који су се окушали  у писању и сликању на теме „Мостови повезују људе, обале и вријеме“, затим „Андрићград  – град визионара, неимара и великана“, па „Мостови у зворничком крају“ као и „Пријатество Иве Андрића и Марка Марковића,“ посјетила је данас Вишеград.

Према ријечима предсједника „Просвјете“ Радосава Перића то је награда за ауторе најбољих литерарних и ликовних радова, којих је  на конкурс из зворничке регије и околних градова стигло тачно 222.„ Желимо да се на овај начин бар мало одужимо великом човјеку, великану српске књижевности, човјеку који је овдје закорачио на тврду и убогу вишеградску стазу и којом нас је одвео на свјетску књижевну порзорницу“, додао је Перић.

Зворничани у Андрићевој учионици

Зворничани су посјетили Ћурију на Дрини, Андрићград и Андрићеву учионицу.

„ Кад смо на мјесту гдје је Иво завршио четири разреда основне школе, овдје у учионици, враћамо се у то вријеме али и доба кад смо, ми старији, сједили у оваквим дрвеним клупама, рачунали на оваквим рачунаљкама и срицали прва слова“, истакао је Перић.

Он каже да данашње генерације ученика имају много боље услове за школовање и да се нада да ће неко од младих литерата, који данас сједе у овим скамијама, поћи Андрићевим стазама и постати име у свијету крижевности.

У учионици гдје је Иво учио прва слова 

У Андрићевој учионици неколико аутора прочитало је своје литерарне радове а на школским клупама је приређена мини изложба ликовних рукотворенија.

У групи од 70 Зворничана били су  основци, средњошколци, студенти, професори  и грађани који си помогли око организовања  свечане академије у Зворнику  поводом 125.година од рођења Иве Андрића због чега је овај конкурс и расписан.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!