НАСИЉА У ПОРОДИЦИ И СА СМРТНИМ ИСХОДОМ


ВИШЕГРАД – За десет мјесеци ове године у Републици Српској евидентирано је шест случајева  насиља над женама у породици у којима су жртве убијене, подаци су Џендер центра Владе РС.

На десетине жена у Српској су биле жртве насиља али, према доступним подацима, свака трећа од њих је пријавила  шта јој се нежељено десило  органима гоњења.

И у вишеградској општини ове године забиљежено је  неколико догађаја који се третирају као  насиље у породици а посебно над женама.

 

Округли сто о насиљу у породици 

Предсједник Удружења жена „Мост“ из Вишеграда Боса Милетић подсјећа да постоји и Закон о насиљу у породици.

„ У Вишеграду је недавно забиљежено да насиље у породици са смртним исходом гдје је муж убио супругу и њену мајку, што свједочи да ових појава свуда има“; каже Милетићева.

О свему овоме било је ријечи на округлом столу о заштити жена од насиља у породици  коме су присуствовали представници судства, полиције, дома здрава, Центра за социјални рад и основне и средње школе.

Чланице Удружења жена “Мост”

И службеник ОСЦЕ Хесербанија Ањалели каже да случајева дискриминације жена још увијек има и да је тај број много већи од оног који располаже обдусмен у БиХ.

„Грађани се још увијек, нажалост, не усуђују да случајеве насиља пријаве или нису довољно упознати са законом“, додаје Ањалели.

Што се насиља у породици тиче удружење „Мост“ се још 2011.године изборило да се потпише протокол  са општином  и свим субјектима заштите грађана о поступању у оваквим ситуацијама.

Р. ТАСИЋ  

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!