НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ СПОМЕН-КОСТУРНИЦЕ У ВАРДИШТУ


ВИШЕГРАД – Радови на санацији и реконструкцији Спомен-костурнице у Вардишту су у пуном јеку.

Радници предузећа „Петковић“ из Новог Горажда откопали су темеље и терен око објекта гдје се почело са постављањем хидро и друге изолације по најсавременијим методама и са актуелним грађевинским материјалима.KOSTURNICA U VARDISTU RADOVI

Приликом обијања малтера „указао“ се и испупчени дио капеле, који представља  олтарски простор а који је ранијим санацијама био замалтерисан и прекривен.

Предстоји вањско уређење костурнице у којој су сахрањене кости 440 српских војника погинулих на овим просторима 1915. године.

DIGITAL CAMERA

Јосиф Матковић

Радници „Електродистрибуције“ из Вишеграда су до непосредне близине објекта довели електричну нергију која ће бити прикључена након његове реконструкције.

У другој фази санације ће се уредити простор око капеле и осмислити новим садржајима.

Асвалтни пут доведен је прошле године до порте капеле. Ове радове је финансирала општина  Вишеград и предузеће „Романијапутеви“.

Влада Републике Србије је за овај пројекат обезбједила 80.000 еура а у њему значајним средствима учествује и општина Вишеград.

Прва фаза реконстукције објеката трајаће по уговору са извођачем радова 45 дана.

Спомен- капелу изградили су Стана и Јосип Матковић у  помен своја два сина и њиховим друговима погинулим у Првом свјетском рату на подручју вишеградске и ужичке општине.

Капела је освјештана 1934. године.

 

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!