НАПИСАО 500 ТЕКСТОВА ЗА НАРОДНЕ ПЈЕСМЕ


ВИШЕГРАД – Најљепше љубавне завичајне пјесме написали су ствараоци  који су рођени на селу `међ шљивама и њивама`, у кућама брвнарама поред воћњака и шумарака , поред стазица и поточића , а који су ритам природе преточили у незаборавне и емотивне стихове.

Ко не зна за пјесму `Ја заволех дјевојку из града`чији је текст написао пјесник села Добрица Ерић.

И Рудо и Вишеград имају  свог ,  познатог пјесника завичајца, који се са неколико текстова пјесама успио да домогне дијела  естрадног неба и да себи и генерацијама остави стихове опточене мелодијом  које ће се стално пјевушити.

Мишо Томић

То је Мишо Томић, рођен у селу Бијело Брдо код Рудог који је поезију писао још у средњој школи.

`Досад сам написао око 500 пјесама различитих садржаја и мотива  . Пјесме за компоновање сам почео писати прије седам година кад сам постао члан Удружења текстописаца  Србије. По мојим текстовима снимљено је на ЦД више од 40 пјесама, ` каже Томић.

Прва пјесма коју је написао а компонована је била је посвећена Вишеграду.

`У Раковици код Београда био је фестивал  нове народне пјесме . Одлучио сам да окушам срећу и написао пјесму `Казуј Дрино`коју је отпјевао Јосип Матић.  Био је то пун погодак јер је ова мелодија  проглашена најбољом на  фестивалу и припало јој је прво мјесто`, прича Томић.

Након овог успјеха више пјевача се јавило талентованом текстописцу из Бијелог Брда па је одлучио да штампа књигу пјесама `Трагови несна`  са 200 текстова а у штами је и друга сличне садржине и обима.

Томић пјесме  пише у роковнике и нада се да ће једног дана и оне бити одштампане и да ће их неко од интерпретатора протражити.

Један од ЦД -ова са Томићевим пјесмама 

`Казуј Дрино, зелене ти воде, знам да ти је душа тајни пуна,

реци гдје се изгубила Рада, преко Босне ил преко Добруна`, су стихови из пјесме `казуј Дрино`која му је донијела прву славу.

Биљежнице овог плодног аутора текстова пуне су стихова који подсјећају на некадашњи никад не заборављени боемски кафански  живот.

Текстови искре пјевљивошћу, лаганим порукама које понекад имају и шаљиву садржину.

`Кад покиснем, кад ми хладно буде,

кад у мени срце се скамени

кад ми дођу оне моје луде,

одмах, брате, идем кући – жени.

Кад полудим, кад ми дођу бубе,

када ћутим а душа ме боли

када недам да ме туђе љубе

идем да ме моја жена воли.

Кад од срче руке ми крваре

и крше ме неки дани груби

не помаже ни злато ни паре

идем кући да ме жена – љуби.

Инспирација за нову пјесму 

`Тешко је да текст неког скоро анонимног аутора, колико год био квалитетан, дође до добрих пјевача јер и у овом послу владају кланови и зна се ко може да прода пјесму, ` прича Томић.

Ни он не може да остане равнодушан какви се се текстови и пјесме производе и слушају у Србији и Републици Српској .

`Све је више пјесама које се `позајмљују` од Грка, Турака , па Бугара и Румуна и Арапа и то слуша и пјева наша младеж а истинска, народна, завичајна, изворна пјесма тешко ће данас  видјети свјетло дана , `огорчен је Томић.

Пјесник из Бијелог Брда је и сликар аматер и његовим сликама је илустрована прва и биће друга књига.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!