МУЛТИЕТИЧНОСТ У ВИШЕГРАДУ БИЛА НАЈИЗРАЖЕНИЈА ЗА ВРИЈЕМЕ АУСТРОУГАРСКЕ И КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ


ВИШЕГРАД – Вишеград је 1910.године имао само 1.700 становника , по попису из 1931.  у Краљевини Југославији у граду на Дрини је живјело  28.000 грађана  а послије Другог свјетског рата 30.000 житеља, истражили су учесници пројекта `Мултиетична заједница је мој дом` , ученици Средње школе `Иво Андрић`.

Ученици – учесници пројекта

Координатор пројекта,  који је организовао Хелсиншки одбор ,  Дивна Васић је рекла да су подаци до којих су дошли веома необични.

`Испоставило се да је највећа мултиетичност била у периоду Аустроугарске владавине  када су овај простор насељавали људи  из цијелог царства  и Чеси и Пољаци, и Талијани и Мађари и Нијемци , да би у периоду Краљевине Југославије био период значајне мулитиетичности а већ послије Другог свјетског рата доминантна су  два водећа народа на овом простору а то су  муслимани и Срби и нешто осталих, ` рекла је Васићева.

Дивна Васић, координатор пројекта 

Ученица Настасија Пухало, један од пет учесника у изради пројекта, каже да је у току његове припреме сазнала доста о историји Вишеграда  а посебно о његовом становништву, чија се структурра стално мијењала.

Сличног је мишљења и ученика Филип Миливојевић који истиче да ће му знања стечена у овом подухвату вриједити много у наредном школовању.

Координатор пројекта у оквиру Хелснишког одбора Ума Каријашевић потврдила је да је циљ  пројекта  повезивање   младих из различитих локалних заједница.

Ума Каријашевић

`Нам је јако битно да кроз овај пројекат ученици развијају критичко размишљање  о неким појавама и ситуацијама што је важно за младе људе,` нагласила је Каријашевићева.

Истраживања ученика показала су да  Вишеград послије пописа из 1910.године  сад има намањи број становника.

Велики интерес за презентацију пројекта

Према  државном попису из 2013.године Вишеград је имао  више од 11.000 становника.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!