МОСТ НА КЛИМАВИМ НОГАМА


Годинама уназад слушамо приче о мосту на Лиму у општини Рудо. О мосту који повезује три државе. О мосту који спаја Босну и Херцеговину (Републику Српску) са Србијом и Црном Гором. Слушамо исту причу, али ништа не предузимамо.
Стално се иста тема врти у круг. Конструкција је пропала. Ограде скоро да и нема. Даске поиспадале. Призор као из хорор филма. Тачније, призор јединствен за хорор филм.
Пјешаци са страхом прелазе исти због многобројних рупа које се из дана у дан само шире и повећавају. Возачи са опрезом прелазе сваки милиметар.
А странци? То је занимљив призор. Нама смијешан. Њима жалостан.
Обично стану и збуњено гледају. Па пјешице пређу неколико метара да виде да ли уопште смију даље. Онда се распитују код случајних пролазника шта им је чинити. И након неког времена скупе храброст и наставе гдје су и кренули.
Вјерујем да им дуго послије тога слика тог призора остаје урезана у глави. У сјећању. И да онда многима причају о тој пропалој, зеленој “гвожђурији”. И тако дани и мјесеци пролазе, а мост стоји како стоји, из дана у дан све гори.

Теретна возила да и не спомињемо. Другим путем не могу, преко моста морају.
Само је питање како и до кад тако.
Срамота. Срамота за мјесто које спаја три државе, за мјесто које спаја толике градове и толико народа.
Кажу да управо због доброг географског положаја, сви путеви воде у Рудо. Али какви путеви? И оно још битније… Какав мост?
Шта учинити, како побољшати ситуацију, а да не остане само празна прича?
Ситне поправке не помажу. Потребно је много више од тога.
Не кривимо никога и не питамо се до кога је. Само се надамо да ће у скорије вријеме слика овог моста бити љепша.
Слика љепша, а мост сигурнији, како за грађане општине Рудо, тако и за све оне које овај мост повезује, спаја и чини једнима…
Надамо се да ће капија наше општине убрзо бити weno  огледало.

Јована ЛАЗОВИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!