МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ СЛУЖИО ПАРАСТОС МИТРОПОЛИТУ НИКОЛАЈУ


ВИШЕГРАД  – У манастиру Успенија Пресвете Богородице у Добруну његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом први пут је, након устоличења, служио свету архијерејску литургију.

Након свете литургије на гробу блаженопочившег митрополита Николаја, који се налази у порти манастира, служен је парастос.

Митроплит Хризостом је за митрополита Николаја рекао да је овај архипастир био посебан ревнитељ за божије и дјело народа а његово истицање започето је на београдској богословији и Косову затим у Далмацији , Аустралији па и овдје.

„ Само кад погедате овај манастир овдје то је дјело његове ревности и љубави. Он је једну светињу која је давно била сатрвена и уништена  успио да поново подигне и учини овако великом и знаменитом међу манастирима наше цркве“, додао је митрополит Хризостом.

То је био само дио онога што је за живота митрополит Николај  урадио и оставио својој цркви и генерацијама „, нагласио је митрополит Хризостом.

“ А нису само манастири у питању је и његов велики рад као наставника, педагога, ректора  као човјека који је васпитавао толике генерације студента и богослова. Он је свој дјело радио у тешка времена и у тешким приликама  у периоду  комунизма, рата и поратним приликама “, нагласио је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је рекао  и да ће митрополит Николај бити упамћен и по томе што је био неуморан радник на пољу обнове цркве, свега онога што је било упропаштено, девастирано и пало враћајући му стари сјај и чинећи га још љепшим.

Митрополит дабробосански Николај умро је 28.октобра 2015. у 88 години живота.

 

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!