МИЛОВАН ЈЕ НАДЖИВИО ЧЕТИРИ СВОЈЕ ЖЕНЕ


ВИШЕГРАД – Гробље у селу Црнчићи код Вишеграда .

На једном споменику од мермера  фотографија покојника и имена три његове вјенчане супруге док је четврта  у посебном гробу, ту близу, јер је овај био претијесан за петоро.

Ријеч је о Миловану Баранцу из засеока Ристићи  и његове четири жене Зорки, Радини, Раденки и Иванки.

Гроб Милована и његових жена 

Његов даљи  унук Српко Баранац каже да је добро запамтио дједа Милована јер је у току распуста долазио на село да се одмори и дружио се с њим у великој кући од лучевих брвана.

` Дјед Милован је све своје супруге надживио и умро је 1990. године пред сами рат који би му био трећи јер је рођен 1905. Иако је проживио живот са четири жене пуних 11 година је живио сам уовој кући као прави усамљеник`, каже Баранац.

Питали смо га да ли га је родбина наговарала да се поново ожени.

` Иамо је још таквих размишљања  али није стигао да се по пети пут ожени. Смрт је била бржа`, смјешка се Баранац припаљујући свијеће на дједовом гробу.

Српко на дједовом гробу 

Милованом комшија Љупко Баранац прича да је Милован био добар домаћин, весељак а од три жене је имао троје дјеце. Једино није имао порода  са последњом Иванком.

` Све његове жене су умрле природном смрћу. Била су то тешка врмена, на селу се пуно радило, теретило, а кад се жена разболи ријетко је која вођена љекару . Село је било далеко од града  и без путева, ` објашњава Баранац.

Милован Баранац

Милован је радио као рудар у руднику жељезно-никлоносне руде у Вардишту гдје је зрадио и пензију .

Није, кажу, запостављао ни сељачке послове јер је фамилија била бројна.

Имао је још двојицу браће.

Кад је женио првог сина млада је у кући затекла 22 чељади.

Кућа Баранаца је и данас једна од најљепших у засеоку Ристићи. Потомци Милованови и његове браће  планирају да је заштите и реновирају како би подсјећала на њихове најмилије и живот села и сељака у неком прошлом времену.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!