МЕДВЈЕД ЛУПАО НА ВРАТА СТАРИЦЕ ДАРИНКЕ НЕШКОВИЋ У ВАРДИШТУ


ВИШЕГРАД – Гладни медвједи, јер јесенас није било никаквих врста плодова, у вишеградском крају , у потрази за храном, ударају  на торове, штале и пчелињаке.

Досад незабиљежен случај догодио се у селу Вардишту гдје је медвјед  у глуво доба ноћи  наваљивао на врата собе осамдесеттрогодишње старице Даринке Нешковић. Даринка у породичној кући живи сама и још се не смирјуе због тога што је диживјела.

Даринка Нешковић

Устала сам око три сата да попијем лијекове кад је на спрату нешто пукло, као да је гром Светог Илије. Учинило ми се да се кућа затресла . Сјела сам престрављена на кревет  и нисам смјела нити да палим свјетло ни да ходам по кући. Нисам знала шта се догодило и тако сам будна дочекала јутро,  испричала је старица.

Ујутро је полако дошла до спрата и на прагу и вратима видјела трагове шапа од медвједа.

Чудно је да се цуко Шарго није огласио лајањем  ни те ноћи а ни сутрадан , ваљда је осјетио животињу и препао се, додала је Нешковићева.

Гвозден Нешковић

Кад је ујутро испичала комшији Гвоздену  Нешковићу доживљај из ноћи  он је отишао до врата своје собе на спрату и видио исте трагове на прагу и довратнику.

Није било дилеме били су то отисци шапа медвједа који је прије тога на путу прошао кроз црвено блато . Моја жена и ја спавамо у подруму али нисмо чули да је лупао на врата ваљда смо тврда сна, каже Гвозден.

И Милија Нешковић тврди да се медвједи врзамају око штала и кућа ноћу.

На путу сам видо трагове и измет од медвједа. Сигурно долазе са планине Таре јер су се тамо намножили, вели Милија.

Милија Нешковић, Драго Јевтић и Гвозден Нешковић

Домаћин Драго Јевтић прича да је његов син чувао кукуруз од дивљих свиња кад је у кукурузиште стигли мечка  са два мечића.

Ловац сам и у стијенама сам видио два медвједа али нисам пуцао иако је Ловачко удружење из Вишеграда осудило једног за одстрел. Ловци се не усуђују да пуцају у ову заштићену животињу и кад је осуђена јер морајуу да плате 3.500 КМ за трофејну вриједност а нико нема пара за бацање,  истиче Јевтић.

Ове јесени су медвједи у вишеградском крају заклали десетак оваца , упали су на четири пчелињака и у селу Језерницама покушали да убију вола.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!