ЛОГОРАШИ ТРАЖЕ ПРАВНУ ПОМОЋ НА СВЈЕДОЧЕЊИМА


ВИШЕГРАД – Регионално удружење логораша Вишеград, уз подршку УГ „Виве жене“ из Тузле, протеклог викенда је у Мотелу„Бриони“ код Фоче, у оквиру пројекта: „Осигурање приступа правди за свједоке/жртве кроз јачање постојећих и формирање нових мрежа подршке свједоцима у БиХ“, одржало је радионицу за своје чланове посвећену „Оснаживању капацитета и психо-социјалне помоћи свједоцима/жртвамаи важности формирања група за самопомоћ“.

Организатор и предавач на радионици био је Драгиша Андрић, предсједник Удружења логораша Вишеград, стручни сарадници-предавачи: ГорицаТомић, дипломирани психолог Дома здравља Вишегради БиљанаЖерајић, дипломирани социјални радник Центра за социјални рад Вишеград. Водитељ радионице био је Славко Хелета, новинар у пензији-секретар Удружења логораша Вишеград, а предавач, Јанкица Самоуковић, члан Управног одбора Удружења логораша Вишеград.

Биљана Жерајић је нагласила значај малих група за самопомоћ, састављених од 5 до 7 особа, усмјерених на конкретна питања, што је регулисано прецизним правилима, подсјетивши на Протокол о сарадњи институција и НВО, пружању подршке преживјелим свједоцима у случајевима ратних злочина, сексуалног насиља и других кривичних дјела родно заснованог насиља.

Горица Томић је посебно је говорила о надлежностима и очекиваној помоћи Центра за социјални рад Вишеград, затим о улози и значају Регионалног удружења логораша Вишеград, као својеврсне споне између преживјелих/свједока и надлежних институција за процесуирање ратних злочина. Она је подсјетила да и Удружење жена „Мост“ Вишеград ствара позитиван амбијент у цијелом овом процесу.

На крају радионице усвојени су Закључци, у којима је наглашено да су Групе за самопомоћ свједоцима одлична припрема за судске процесе. Учесници радионице затражили су  да се свједоцима/жртвама ратне тортуре, од стране Министарства правде Републике Српске, пред судске процесе омогући одговарајућа бесплатна правна помоћ.

Наглашено је са су одредбе предложеног Закона о правима жртава тортуре и даље неповољне за бивше логораше због недостатак ратне медицинске документације приликом ослобађања. Учесници радионице због тога су затражили да се овим  Законом прецизно и у потпуности регулишу права и обавезе бивших логораша.

Учесници радионице инсистирају да се регулише одговарајућа финансијска и друге врсте помоћи бившим логорашима, од којих један број нема никаквих мјесечних примања, и то са нивоа Републике Српске и општина у којима су настањени.

Дијелу радионице присуствовао је и начелник општине Фоча, Радисав Машић, изразивши подршку оваквом раду Удружења и припреми свједока/жртава ратне тортуре за свједочење на суду.

Он је рекао да власти Републике Српске, као и општине, морају још више и још конкретније помагати оваква удружења и њихове чланове.

Начелник Машић је предложио да, уз подршку општина овог подручја, Регионално удружење логораша Вишеград, припреми и штампа публикацију са списковима логораша који су током протеклог рата били заточени у логорима на подручју данашње Федерације БиХ.

 

Славко Хелета

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!