КУЛА ВЕЛЕТОВСКА НА СЛИЦИ БОЖЕ ТУШЕВЉАКА


ВИШЕГРАД – У просторијама Радио-Вишеграда налази се слика Куле велетовске рад  вишеградског  сликара Божа Тушевљака из овог града.

Колико је аутору ових редака познато ово је једина слика необичне  грађевине која се налази у селу Велетову а коју је писац Иво Андрић описао у приповјетци „Велетовци“.

Тушевљак је слику насликао према приповиједањима старих људи која се преносе са  кољена на кољено  а и Андрић је записао, вјероватно и то причање, да је она била на неколико спратова.

????????????????????????????????????

Божо Тушевљак : Кула велетовска 

На Тушевљаковој слици Кула има три спрата са приземљем, зидови су са пушкарницама а врх је насликан  према сличним кулама на средњовјековним тврђавама.

Предање каже да је  она била висока „као Бигањина бара“ а то је бријег изнад потока Велетовчица, што је сасвим нереално.

Прича се да је овај поток пролазио кроз њен подрум гдје је  била тамница.

Велетовска Кула је оронула, зидови се руше и обурвавају и питање је године када ће се претворити у гомилу лијепо тесаног камена.

Овај објекат, за кога Андрић пише да је „кула бегова Црнчића“ ,покушао је да оживи  и искрчи око њега  растиње тадашњи директор Дома културе у Вишеграду Милан Шушњар кад је , у  оквиру програма „Вишеградсек стазе“ драматизовао дијелове приповјетке.

Око крчења корова око  Куле велетовске брину се једино још породица Андрић и Арсић које живе у Велетову.ljupko-arsic

Тушевљакова слика, ауторска визија једног умјетника, ако Кула пропадне, а надамо се да ипак неће, остаће као трајно свједочанство о једној грађевини.

Грађевини  о којој још не постоје поуздани историјски подаци посебно о времену градње и ко ју је градио у велетовској долини.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!