КУЗМАНОВИЋ: ПРВИ ТОМ ЕНЦИКЛОПЕДИЈЕ РС У МАЈУ ОВЕ ГОДИНЕ


ВИШЕГРАД – Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је данас у разговору са начелником општине Вишеград Славишом Мишковићем
да пројекат Енциклопедије РС представља вриједно научно и опште дјело за које је потребно доста времена и енергије да се уради.
„Са реализацијом пројекта почели смо 2008. године и досада је регистровано 11.000 одредница од којих је обрађено 2.600 а од њих ће бити припремљене 900 да се објави у првом тому Енциклопедије РС како би се у мају ове године дао у штампу, „ додао је Кузмановић.
Он је појаснио да се по први пут у енциклопедијама са ових простора обрађују сва насељена мјеста по општинама.372511_1
„Што се Вишеграда тиче досад су обрађене 54 јединице насељених мјеста од којих многе треба да се допуне одговарајућим чињеницама и поправе текстови о појединим селима, „ објаснио је Кузмановић.
Кузмановић каже да је Вишеград занимљиво мјесто што се историјских, географских, етнографских и других обиљежја тиче и да је потребно да у овако важном документу заузме и одговарајуће мјесто.
„ И општина Вишеград је укључена у овај пројекат јер је свјесна његовог значаја за будуће генерације, „рекао је кратко начелник општине Вишеград Славиша Мишковић.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!