КРСТИЋ ПОДИЖЕ СПОМЕНИК ГЕНЕРАЛУ ДРАГИШИ МАСАЛУ И ГРАДИ СПОРТСКИ КОМПЛЕКС У ВАРДИШТУ


ВАРДИШТЕ –  ВИШЕГРАД – Начелник Центра за спашавање Србије, познати хуманитарац Војкан Крстић из Београда активно ради на уређењу Спортско-меморијално-рекреативног комплекса у Вардишту, поред ријеке Црног Рзава.

Ових дана интезивирани су радови на подизању споменика генералу Драгиши Масалу, рођеном Вардиштанину, који ће се налазити у овом комплексу поред Крстића двора, како су грађани назвали Војканове грађевине у Вардишту.

Крстић поред постамента за бисту генералу 

`Завршени су радови на постаменту за бисту овом познатом  генералу Војске Републике Српске и Србије а спомен-обиљежје ће бити готово за најдаље мјесец дана, ` рекао је Крстић.

Он није прецизирао кад ће споменик бити откривен али је рекао да ће то бити велики догађај за овај крај и вишеградску општину.

` Генерал Драгиша Масал је био један од најпознатијих Вардиштана и Вишеграђана а посебно се истакао у одбрамбено-отаџбинском рату у коме је обављао низ одговорних дужности, ` нагласио је Крстић.

Поред споменика у комплексу ће се налазити неколико спортских терена, клупа за одмор а планирана је и изградња отвореног базена.

`И овај наш пројекат као и низ других има за циљ да врати живот у скоро напуштено село а ми очекујемо да комплекс испод обновљене куће моје мајке буде мјесто окупљања младих али и старијих и постане на неки начин центар Вардишта, ` додаје Крстић.

Крстић је организовао грађевинску механизацију да регулише корито ријеке Рзава на овом мјесту, који се  у прољеће или касну јесен често излије из корита и поплави приобаље.

Регулација корита Црног Рзава 

зградићемо насип који ће одољети и највећем водостају тако да ће се  заштитити и комплекс и земљиште  низводно до ушћа Црног у Бијели Рзава гдје су поплаве правиле огромне штете, ` наводи Крстић.

Генерал Масал је обављао дужности начелника артиљерије Ужичког корпуса, команданта Трећег артиљеријског пука ВРС, у Бијељини, начелника артиљерије у Органу родова  Главног штаба  ВРС у Хан Пијеску, начелника сектора за организацију, мобилизацију и персоналне послове Генералштаба ВРС у Бања Луци.

Драгиша Масал је рођен у Вардушту 1951. а  умро је прошле године у Београду.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!