КО КАЖЕ ДА ТЕ ЈУСТИН НИЈЕ ПОЗВАО


Из књиге “Манастирске приче”

Манастир Савина код Херцег Новог

Снимајући многе репортаже из серије „Записи поред пута“ догађало се много тога иза камере,  што она није снимила или онога што у овим записима није написано.

Неки моменти тада утицали су на то да све што је аутор доживио приликом обиласка манастира и снимања репортажа нису забиљежени али су остали у мом сјећању и имам потребу да и то напишем у овој књизи.

Некоме ће и то бити занимљиво, јер је штиво опуштеније али има и своје поруке и поуке.

Ни сам не знам како, али одједном сам одлучио да одем у Херцег Нови и снимим причу о манастиру Савина. Знао сам доста о игуману Јустину Тасићу, али, стицајем околности, никад нисам имао прилику да се с њим сусретнем.

Дођем пред храм, задружим се мало у њему, и одмах на Јустинов гроб, под старим медитеранским бором. Поред гроба на клупици сједи монах и гледа у пучину.

Помози Бог, оче, велим.

Бог ти помогао“, рече монах не окрећући главу према мени.

Да ли сте познавали оца Јустина, „ упитах.

Познавао сам, познавао“ рече монах у браду погледа прикованог у морско пространство.

Попричам у себи са Јустином, кажем му да градимо храм у нашем селу Бијела  и поздравим се. Одлучих да се јавим игуману манастира, какав је и ред.

На гробу архимандрита Јустина Тасића

Игуман ме прими срдачно, обрадова се што сам Јустинов рођак и започесмо причу. Кажем му да бих волио с неким да пропричам о игуману Јустину и његовом служењу овом манастиру.

Јави се монаху Козми“, рече игуман.

Оном што сједи код Јустиновог гроба“, прозборих и додах да он шути и не проговара ништа.

Слушај, „ рече старац под камилавком, „ иди и реци му да си сањао игумана Јустина и да ти је рекао  да дођеш у Савину и попричаш с њим о њему, „ рече игуман не трепнувши.

Погледах га у чуду, проћутах мало и бојажљиво рекох „ Оче игумане, а да ли је добро да у овом светом мјесту не говорим истину ? „.

Игуман подиже главу, очи му се засијаше и рече „ А ко ти је рекао да те ноћас отац Јустин Тасић није  овдје позвао. Све је промисао Божија.“

Нађох монаха Козму и рекох му све како ме игуман насавјетова. Калуђер се препороди и поче да прича о свом духовнику Јустину Тасићу. И фотографисао се са мном  и бројеве телефона размијенисмо.

Архимандрит Јустин  Тасић био је 20 година игуман манастира Високи Дечани. Умро је 2005. године .

 

Радоје ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!