КОЈУ ТАЈНУ КРИЈЕ ЈЕЗЕРО У БЛАЦАМА ?


ВИШЕГРАД – Као горско око, у једној ували, окружено храстовом шумом у селу Блацама код Вишеграда  скрива се овеће језеро.

Овкава језера нису одлика ових крајева  али чуди то што се за њега мало зна и ријетко ко долази на његове обале.

Језеро плијени бистром, мирном водом, која, како кажу мјештани,никадд не замути али  за вријеме мразних дана његова површина заледи изузев на мјесту гдје је његов извор.

Милорад Јоксимовић је на животну ниску нанизао 87 година и добро памти шта су му све и најстарији сељаци села Блаца причали и тајанственом језеру.

„ У  језерској води старији нису дали дјеци да се купају јер се причало да је на том мјесту било насеље од неколико кућа породице Јошовића, чији потомци сад, али као Јошиловићи живе на другом крају села. Једне тмурне и мукле ноћи  зачуо се  тутањ , вода је покуљала изнад кућа а чељад су једва побјегла у шуму. У ували гдје је био заселак у току те кобне ноћи створило се језеро које је и дан данас баш ту“, прича Јоксимовић.

Око језера и овог прољећа цвјетају стабла прастарих јабука зечуша ,крушака јерибасми и шљива маџарки што је,према мишљењу сељака доказ да је ту некад, и не тако давно, био заселак.

Да је опасно купати се у језерској води, каже Јоксимовић, свједочи и прича да се у њему, за вријеме аустроугарске владавине утопио један војник.

„ Али кад су неки момци из села  служили Титову морнарицу па дошли кући одмах су се бућнули у језеро и никоме ништа није фалило. Младеж је ту изградила и платформу од буради гдје се љети на одмору купа“, испричао је старина Јоксимовић.

Он објашњава да су скоро момци из породице Божић, на чијем се имању налази језеро, мјерили његову дубину и утврдили да је дубоко више од 20 метара.

„Касније сам се и ја купао, вода је љети на површини топла а све дубље хладнија“, смјешка се Јоксимовић.

Божићи су у Дрини нахватали рибе и порибили језеро . Чак је и видра, потоком који отиче из језера, успјела да дође до њега и лови рибу.

„ Некад су сељаци  на на изласку воде из језера  правили уставу, подизали њен нивокоја је  низводно на потоку, којисе ту ствара, окретала воденична кола двије воденице“, вели Јоксимовић.

Док се у језеро нису уселиле рибе насељавале су га колоније жаба крекетуша.

„ Толико их је било и крекетале су да се није могло чути кад комшија комшију дозива. Али рибе изгледа једу њихова јаја па их је сад много мање“, истиче Јоксимовић.

Вода из језера, које је према картама заузима  површину од  6.000 метара квадратних није за пиће.

Обрасло је рогозом и другим барским биљкама а на једној старој јошици истакнут је натпис „Забрањен риболов – приватни посјед“.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!