КОСМОС У МАЧВАНСКОЈ БУНДЕВИ


Овај текст објављен је 28.децембра 2009.године у “Гласу Српске” поводом рестроспективне изложбе  сликара Милића Станковића, познатијег као Милића од Мачве 

ЗЛАТИБОР – У Галерији Хотела „Мона“ на Златибору синоћ је отворена ретроспективна изложба слика сликара Милића Станковића, познатијег по надимку Милић од Мачве.

Изложба, која је организована поводом 75. годишњице од рођења великог српског сликара обухвата дјела Милића од Мачве, која се, углавном налазе у приватном власништву појединаца.

Изложбу је отворио пјесник Љубивоје Ршумовић који је нагласио да је Милић у својим дјелима створио читав један космос, нови свијет и то не из ничега него из  своје српске душе, из колективног сјећања српског  народа, из мачванске земље и шумадијског неба изнад кога лете они његови чувени балвани.

Ршумовић је подсјећању на Костура Радовановог, Генерала Лепенског и његовој изложби посветио и једну пјесму.

„Ти боре на самцу, вита јело сестро

где нам је вечерас раскошни маестро

брат Анђела Белог, живописни челник

заточник свих Срба, ледени очелник

хоће ли устати из песничких свески

да нас оплемени Генерал Лепенски“

Историчар умјетности Никола Кусовац осврнуо се на актуелни тренутак придруживања Европи истакавши да је то Милић својим дјелима давно учинио.

„Милић није пошао понизно према Европи, он је отишао дрско и освајачки,  балкански, барбарогенијски, отишао је као најстарији и као најљепши, отишао је правећи се луд да би тим исказао своју генијалност“, рекао је Кусовац.

Кусовац каже да је тада културна Европа у њему препознала  тврдоглавог, честитог мачванског Србина, који као његови свременици сликари није  отишао у инстранство већ остао у Србији да пркоси својом ћирилицом и православљем.

Књижевник и сликар Момо Капор, лични пријатељ Милићев из студнских дана и сабрат у његовом животу каже да су њих двојица кад су завршили Академију ликовних умјетности мислили да ће сликарством промијенити свијет.

„Милићево сликарство је утеха за српски род и кад би Господ Бог заборавио на Србе па их поново правио онда би то радио по нацртима Милића од Мачве док би изнад њих пловили балвани, шајкаче, оружје, воће и поврће“, каже Капор.

Капор додаје да га не би зачудило да  види Милића  изнад глава посјетилаца изложбе у чудној антерији и капи са штапом у рукама како говри „Вратићу се послије 200 година“.

Отварању изложбе слика приствовале су и његове кћерке Симонида, Теодора и Јелена .

 

Радоје ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!